Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Thai Ridgeback (FCI: 338)

2008.09.04. 11:34 :: hatláb

A Thai Ridgeback az FCI besorolása szerint az 5. Fajtacsoport (Spitzek és ősi típusú kutyák) 6. szekciójába (ősi típusú vadászkutyák) tartozik. Ebben a szekcióban "thaiföldiként" egyedül van, mellette még két spanyol, egy olasz és egy portugál kutyafajta kapott helyet.

Ez a fajta -mint a neve is mutatja- Thaiföldön honos, ám eredete a múlt homályába vész. Testfelépítése alapján is az ősi típusú kutyák közé tartozik, talán a legszembetűnőbb jegy a fül állása. Általában a spitzeknek, japán inuk-nak (Akita, Shiba, Shikoku, Kishu) és a spitzeknek van hasonló álású fülük. Ez nem az az álló fül, mint a Német Juászkutyának, kicsit kisebb, és előre dől. A fent említett fajtáknak mindnek hasonló a füle, leginkább az Akita Inu-n látszik.

Tehát azt tudjuk, hogy a kutyákkal már az Afrikában élő őseink is szorosabb kapcsolatot ápoltak, alapvetően az együttműködés aból állt, hogy a kutyák védték az emberi hordákat, segítettek a vadászatban, cserébe az emberek beengedték őket a barlangba és odaadták nekik a maradékot. De a farkas megszelidítéséről majd később.

Tehát hosszú-hosszú úton az emberekkel együtt a kutyák is benépesítették többek között a mai Thaiföldöt is. Ottan ókori 3600 éves dokumentumokban már vannak utalások, képek a fajtára vonatkozóan. Leginkább vadászatra és őrzésre használták. Az ok, amiért megmaradt az ősi típus, a rossz közlekedés volt. Ugyanúgy, ahogy a Távol-Kelet el volt zárva a világ többi részétől, a távol-keleti kutyák is. Ma is sok Thai Ridgeback él hasonló körülmények között a thai falvakban. Félig kóbor kutyák. Amerikában már a mai, európai típusú tenyésztés folyik. Magyarországhoz legközelebb Szlovákiában van tenyészet.

A legfontosabb ismertetőjele a hátán évő úgynevezett "ridge", ami nyíl alakban viszafelé növő szőrt jelent. Ilyen jellegzetessége van még a Rhodesian Ridgebacknak és a Phu Quoc Ridgeback-nak is, utóbbi FCI által nem elismert. Fekete, kék, vörös és izabellafakó színben tenyésztik, a vörösökön a fekete maszk preferált. A részletes standard itt található.

Nem első kutyásoknak való, mivel nem annyira ragaszkodó, önálló döntéseket hoz, de ha jól nevelik, nyilvánvalóan ideális kutya válhat belőle. 

Hihetetlenül nagy munkabírású, kitartó, éber kutya.

2 komment

Címkék: thai ridgeback 5. fajtacsoport ősi típusú vadászkutyák thaiföldi vadászkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr29647932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyűha, ez aztán a kutya! :) Nekem is tetszik nagyon. Írjál még sokat a kutyusokról, engem érdekelnek ezek a kutyafajták közötti rokonságok, történetek, eredetek. De főleg az ilyen szakmabeli tippek-trükkök, mi hogyan megy kutyáéknál. Meg szerintem írhatnál így a kiállításokról is, hogyan megy, mit néznek vagy a hazai MEOE-MESZ közötti kis villongásokról, márha belefér a blog kereteibe. Szóval mindent, ami kutya!! :)
Meglesz, elsőnek a vadászós szakzsargonról fogok írni.
süti beállítások módosítása