Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Társasági kutyák 3.

2009.01.19. 19:30 :: hatláb

A most következő kiskutyák is főként a távoli ázsiából származnak, és egyre népszerűbbek Magyarországon is. Az egyik csoport az extrém kinézetéről híres meztelenkutyák, a másik pedig a tibeti ölebek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Meztelenkutyák

 Nagyon érdekes kutyák, és nem csak a szőrtelenség az egyetlen furcsaságuk. Kevesebb foguk van, mint a többi kutyafajtának, és ami szerintem a legérdekesebb, hogy vannak izzadságmirigyeik, ezért nem csak lihegnek ha melegük van, hanem izzadnak, mint a lovak. (Amúgy a nyakukon, a lábukon és a farkuk végén lévő szőr miatt a kinézetük is hasonlít egy nagy pici póniéhoz.) Nagyon érzékeny állatok, körülbelül annyira, mint egy embergyerek. A bőrük kiszáradhat, leéghet a napon, könnyen megfázhatnak, stb.
Az FCI csak a Kínai meztelenkutyát (képen) ismeri el önálló fajtaként, de ezenkívül létezik még a Mexikói meztelenkutya, és a Perui meztelenkutya.
Az eredetükről nem sokat tudni, annyi bizonyos, hogy már több, mint 1000 éve léteznek. Valószínűleg Afrikában jöhetett létre először ez a szőrtelen génmutáció (akárcsak valószínűleg az embernél is, nem?) , ezután vihették magukkal a kínai hajósok magukkal, hogy ott aztán kéz-, láb- vagy akár ágymelegítőnek használják őket. A kutyáknak amúgy is 39-40 fok körüli a testhőmérsékletük, de a meztelen kutyák még ennél is forróvérűbbek :). A mai mértetére is ekkor csökkent le a Kínai meztelenkutya, igazodva ezzel a kínai szépségideálhoz. Meg is ették a távol keletiek, húsa igazi ínyencségnek számított. A dél-amerikai meztelenkutyák a kínai rokonai (ebből is látszik, hogy nem Kolumbusz Kristóf fedezte fel az Újvilágot), ám ők rövidszőrűek a nyakukon, és nagyobb testűek is. Mindhárom fajtának van egy szőrös változata is, ez nem is igazán változat, egyszerűen ezen kutyák géntérképe végül olyan kombinációját tárolta el a mutálódott és a nem mutálódott géneknek, hogy mégiscsak nőtt szőrük. Persze attól még az ő kölykük lehet szőrtelen. A Kínai meztelenkutyának a szőrös változata hosszúszőrű, és púderpamacs a neve, a mexikói és peruinak pedig rövidszőrű. Nem is szabad két szőrtelen egyedet pároztatni, mert ha két recesszív szőrtelenséget hordozó gén összetalálkozik, akkor a kölykök már gyakorlatilag életképtelenek lesznek.

5. Tibeti ölebek

 Ide négy kutyafajta tartozik az FCI besorolása szerint, én azonban az egyiket, a Tibeti spánielt most kiveszem, mert ilyen mélységben már írtam róla, és egy másik csoportba soroltam. A másik három azonban olyan szorosan összekapcsolódik, hogy csak na! 
A tibeti fennsíkon már 2300 évvel ezeőtt is éltek hosszúszőrű, kistermetű pásztorkutyák. Meg ugye emberek is. Tudvalevő az is, hogy tibetben élnek a tibeti kolostorkban a tibeti buddhista szerzetesek. És ahogy mi sem, ők sem lehettek meg kutya nélkül. Tibetben a szerzeteseken kívül pásztorok éltek. Ma sincs ez másképp, egy-két serpa és turista talán. Nos régen a pásztoroknak voltak pásztorkutyáik. A szerzetesek nem voltak vegetáriánusok, így ettek néha birkát is, vagy jakot, vagy ami ott magasan megél. Ezt a pásztoroktól szerezték be. A pásztoroknál születtek pásztorkutyák. Néha túl kicsik. Ezeket odaadták a szerzeteseknek, a szerzetesek pedig a náluk született túl nagy kutyákat adták oda a pásztoroknak. Nem pénzért, ugyanis a buddhizmus a reinkarnáció miatt (is) tiszteli az összes többi életformát. A nagyobb kutyák voltak a Tibeti terrierek, a kisebbek pedig a Lhasa Apso-k (képen). Mellesleg, a szerzetesek úgy tartották, hogy a nem annyira szerzetesi életmódot folytató társaik, akik nylván nem jutnak el ebben az életükben a nirvanába, lhasa apso-ként fognak újjászületni.

Egyszer valamikor, valahogyan pár Lhasa apso eljutott Kínába, ahol pekingi palotakutyákkal keresztezték őket, így jött létre a Shi-tzu, ami manapság a legnépszerűbb a három tibeti kutya közül.

 

10 komment

Címkék: kínai tibeti 9. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr28795605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A 2 hónapos jagdterrierem megenné, a kis pina nyalót!
Ezeket az "izéket" én sem tartom kutyának... A kutya 30 kilónál kezdődik. De persze ahány izlés annyi ficam. :-)
Valószínűleg egy 80 kilós kutyát nem vihetnél mindenhova magaddal. Épp ezért vannak ezek a kutyák is, nem házat őrizni. A Smart sem azért jó, mert 400 lóerős a motorja, hogy egy ide egyátalán nem illő példát mondjak.
Bizisten a tibeti ölebnél azt sem tudtam hol az eleje és hol a vége. De nagyon cuki!
Itt egy bemutatkozó kisfilm a kínai meztelenkutyáról: beta.noltv.hu/video/706.html
Fúdejó ez a blog. Nálam a yorkiek a nyerők :-) Eggyik ismerősömnek van, és imádok vele játszani. Nagyon aranyos. Pedig férfi vagyok .! :D
Azt az elsőt, ha találnék egy ilyet otthon lefújnám kemotox-szal, meg a biztonság kedvéért a szívlapáttal is megütném...
Annyira nem vicces, ezek is kutyák, belül is. Ugyanolyan jó fej, kedves, hűséges. A kinézet nem minden.
én meg téged fújnálak le kemotoxszal, changebug, tényleg nem vagy vicces.
süti beállítások módosítása