Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Társasági kutyák 4.

2009.01.30. 07:14 :: hatláb

 A most követező ölebekről már szinte mindről írtam, ezért ez a poszt tele lesz ugróhivatkozásokkal. Ugyanolyan mélységben ugyanis nem akarom még egyszer ugyanazt leírni, majd úgy is szentelek minden egyes fajtának egy külön posztot. Ha mellesleg szeretnétek, hogy írjak egy kutyafajtáról, nyugodtan kommenteljétek be, és majd írok róla.

6. Kis távol-keleti ölebek 

A "maradék" társasági kutyák közül a kis távolkeleti fajtákról az elsők között írtam, a poszt egyébként a palotapincsi elnevezés körül kialakult félreértéseket volt hivatott eloszlatni. De azért itt egy kép egy Tibeti spánielről, amit e legtöbben palotapincsinek neveznek. Ebben kicsit eltérek az FCI besorolástól, mert a Tibeti spánielt ide sorolom, nem pedig a tibeti ölebek közé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Törpespánielek

A törpespánielekről a spánielek sorozatban írtam nemrég, ott egy Cavalier King Charles spániel képe van fönt, ami a Brit törpespánielek közé tartozik, ezért ezen a képen egy Kontitnentális törpespániel, pontosabban egy Papillonn látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Kis dogszerű kutyák


A kis dogszerű kutyák csoportjáról is volt már szó a molosszusok részben. Most azonban nem egy Francia bulldog, hanem egy Angol van a képen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9. Kromfohrländer

A Kromfohrlander az egyetlen fajta ebben a blokkban, amiről még nem írtam. A legfiatalabb német kutyafajták egyike, 1955-ben ismerték el nemzetközileg is fajtaként. Az első tenyésztő, Ilse von Schliefenbaum a németországi Nordrhein-Westfalen szövetségi államban egy kis faluban lakott nem messze egy helytől, melyet "krumme Furche"-nak neveztek, ez azonban a helyi tájszólásban "Krom fohr"-ként hangzott. Az ősök a Drótszőrű foxterrier és a Nagy Vendéen-i griffon voltak. Érdekes, hogy noha mindkét faja, amiből kialakították, igazi vadászkutya, a Kromfohrländer mégis csak enyhe vadászösztönnel rendelkezik. Simaszőrű változatban is tenyésztik, ennek a típusnak félhosszú, selymes szőre van, vagy pedig rövid, valamint a drótszőrű változatbó is van rövid és hosszúszőrű.

A fentiekből is látszik, hogy a legtöbb társasági kutyának valaha volt "rendes mestersége is", csak későb, ahogy ezekben a munkakörökben már nem vették annyira hasznukat, egyre inkább megtalálták az utat a gazdájuk szívéhez, így kedvtelésből tartott fajtákká váltak. Nem mintha manapság nem az összes fajtát csak kedvencként tartanánk, de ők "hivatalosan" is ölebek.

2 komment

Címkék: francia német japán angol kínai spániel tibeti japan csin molosszus öleb vadászkutyák tibeti spániel 9. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr23805160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Kromfohrländer aranyossan néz ki. A bulldogok nemigazán jöttek be sohase. Olyan kifejezéstelen arcuk van :> Kerestem de ha jól láttam Yorkshire Terrierekről nem volt szó még ?! Szóval róluk írhatsz, érdekelne
A jövő hónapban lesz szó a terrierekről, abban megemlítem a Yorkie-t is, de akkor nem sokára külön ennek a fajtának is "szentelek" egy bejegyzést.
süti beállítások módosítása