Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Terrierek 2.

2009.02.21. 16:12 :: hatláb

Mint minden fajtacsoportban, így a terrierek esetében is a közöpes termetű típusok voltak először. Ezekből a kutyákból alakították ki a kisebbeket és a nagyobbakat, no meg a mi esetünkben a bulldogosokat.

2. Közepes termetű (rövidlábú) terrierek

 Többségében Nagy-Britanniából származnak a közepes terrierek, van még egy Ausztrál, egy Cseh és egy Japán, de mindhárom Brit ősökre vezethető vissza, és vadászatra nemigen használják őket. Stílszerűen a nevük Ausztrál terrier (Cairn és Yorkshire terrierből),  Japán terrier (Foxi) és Cseh terrier  (Sealyham és Skót terrierből).A Parson Russel terrier "kisöccse", a Jack Russel terrier fajtagazda országa is Ausztrália, ám ez a kutya bőven Angliából származik. Manapság talán a legnépszerűbb a közepes méretű terrierek között.Rajtuk kívűl van még a Norfolk és Norwich terrier páros (érdekes, hogy Norwich városa Norfolk megyében található), melyek Angliából származnak, a Sky terrier Sky szigetéről, valamint a skótok. Mellesleg a legtöbb közepes terrier a Skót felföldön alakult ki, ami nem véletlen, hiszen ott rengeteg a nyúl, pocok, nyest, stb., amikre a terrierekkel vadásznak. Természetesen létezik a skót terrierek között egy kutya, aminek a neve a Skót terrier (képen), mellesleg George W. Bushnak is ilyen fajtájú az kutyája, Barney. Ezen kívül a felvidéken honos a Cairn terrier, melynek fehér színű egyedeiből alakult ki a ma népszerű West Highland White terrier. A romantikus elnevezésű Dandie Dinmont terrier is a skótok kutyája, neve Sir Walter Scott egyik regényében bukkant fel először. Van még és egy szem welszi bárd, a Sealyham terrier., emi leginkább egy fehér skót terrierre emlékeztet.

3. Miniatűr terrierek

 Nem sok fajta tartozik ide, pontosabban három, ebből az egyik mindenki számára ismerős, a Yorkshire terrier. Jól nézze meg mindenki, mert egy Yorkie _ilyen_, és nincsen belőle sem miniatűr, sem nagyobb változat. Le lehet vágni a szőrét, de attól még ilyen marad, úgyhogy senki ne engedje magát becsapni keverékekkel. ersze nyilván ők is aranyosak, de ha valaki fajtiszta kutyát szeretne, akkor igencsak csalódás, hiába mond a "tenyésztő" akármit. A másik angol miniatűr terrier az Angol toy terrier (képen), amit társasági célra tenyésztettek ki. Éppúgy, ahogyan az Ausztrál Silky terriert a Yorkie-ból és  fent említett Ausztrál terrierből.

4. Bull-típusú terrierek

Ide is három terrier tartozik, mindhárom nevében benne van a bullterrier szó. Az egyik maga a Bull terrier, normál és miniatűr változatban. Sokan keverik az Amerikai pit bullterrierrel, az ilyen fajta szerelmeseinek nagy bánatára. A bullterrierek legfőbb ismertetőjele  a baltaszerű fejük, ami a legtöbb embernek nem tetszik, de szerintem amint megismerünk egyet, rögtön a szívünkbe zárjuk. Visszatérve a pitbullra, ezt a fajtát az FCI nem is ismeri el, csak a közeli rokonát, az Amerikai Staffordshire terriert. Hozzájuk nagyon hasonlít a képen látható Staffordshire Bull Terrier (képen), bullterrier méretű, staffis fejű, és nagyon bolond valamint izgága kutya. nem veszélyesek ők, csupán egy kicsit több "gyengéndségre" vágynak mint más fajták. De erről bővebben itt írtam.

 Előzmény itt.

2 komment

Címkék: brit amerikai ausztrál japán skót angol bullterrier terrier harcikutya 3. fajtacsoport bull típusú terrier welszi

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr12889241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia!

Nagyon jónak tartom az Ebenci Klopédiá-dat! :) Rengeteg infó és nagyon sok, jó kép, iszonyú hasznos!
Talán soha nem írtam volna ezt le, ha nem találok benne egy szarvashibát... itt a terriereknél: "de ha valaki fajtiszta kutyát szeretne". Szóval, nem fajtiszta (faj: kutya, fajtiszta: kutya-kutya leszármazott), hanem fajtatiszta (fajta: pl. Yorkshire terrier, fajtatiszta: Yorkie+Yorkie leszármazott). Jó alapos voltam, pedig biztos csak elírtad! :)

A Klopédiához további jó munkát (csak így tovább!!!!) kíván: Regisztra
erről már volt egy eléggé durva vita az ebencin, azt hiszem talán a juhászkutyáknál. Igazad van, a fajtatiszta a rendszertanilag helyeseb (még ez sem teljesen helyes, mert ugye a kutya a fajta, és az egy-egy kutya "fajta" valójában alfajta), de mivel véleményem szerint a fajtiszta szó elterjedtebb (valószínűleg csupán az egyszerűbb hangzás miatt), én ezt fogom használni. Hasonló ez a Gellért-hegy dologhoz.
süti beállítások módosítása