Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?
  • Woockie: @hatláb: mielott atnyergelsz, szerintem erdemes megismerned oket. :) az biztos, hogy nem problemam... (2010.12.04. 02:23) Csehszlovák Farkaseb (FCI: 332)

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Angol Bulldog (FCI: 149)

2009.03.09. 14:11 :: hatláb

 Angol Bulldog, vagy Bulldog. Ez az a fajta, amit ma elrettentő példaként szoktak az ovisoknak mutogatni, mint a nyáladzó nyomottorrú, ronda kutyát. Bulldog volt "Spike" is, a kutya a népszerű Tom és Jerry rajzfilmekben. Természetesen nem ilyan karikatúra-szerű a mai Angol Bulldog, de az tény, hogy nem tudna a vadonban elélegélni. Persze nem is kell neki,mert noha a 2. fajtacsoportba van sorolva, mégis inkább ölebként tartják manapság számon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ugyanúgy, ahogy minden molosszusnak, ennek a fajtának az ősei is az ókori molosszusoktól származtak ( itt és itt írtam róluk), majd kerültek Angliába. Azon azonban már vitatkoznak, hogy a bulldogból alakultak ki az Angol Masztiff , vagy a a Masztiffból és a Mopszból lett a Bully. Mindenesetre leginkább mészároskutyaként tevékenykedett, mellékállásban kutyaviadalokon harcolt, némelyik bulldog pedig belekóstolhatott a vadászatba is. Azonban a XIX. század 30-as éveiben betiltották a kutyaviadaloka, így ezek csak illegálisan működtek tovább, leginkább a szegény londoniak körében. Mivel a viadorkutyákat a kiállításokra sem engedtk be éltalában, ezért tényleg csak a szegényebb rétegek körében volt népszerű, ők viszont nem engedhették meg maguknak, hogy egy 50-60 kg-os kutyát etessenek, ezért a bulldog "összement". Nemsokára fölfedezte magának a fajtát polgárság is, de mint érdekes társasági kutyát, elindult a küllemre való tenyésztés, ami (mint szinte minden fajtánál) a külső ismertetőjegyek eltúlásához vezetett. Sajnos ma már ott tartunk, hogy egy kiállítási Angol Bulldogot nyáron nem lehet sétltatni, mert hőgutát kap, a párzásra nem képes a kan a súlyához képest gyenge szíve és kifacsart ízületei miatt, a kölykök nem tudnak természetes úton megszületni mert a nagy fejük nem fér ki a szülőcsatornán, és szopni sem tudnak a kiskutyák, mert olyan rövid az orruk, hogy nem tudnak elég vákuumot képezni. Szerencsére nem minden bullinál ez a helyzet, de a nagytöbbségüknél igen. Így ez a kedves bohókás kutya lassan önmaga karikatúrájává vált. Vannak kezdeményezések, amik célja a fajtát kicsit az egszségesebb külső felé tenyészteni, valamint kialakítottak egy régi-új fajtát, az Old English Bulldogge-ot, ami a régi Angol Bulldog kinézetét hivatott visszaállítani. Ezt a fajtát az FCI nem ismeri el.

 

 

1 komment

Címkék: brit angol bulldog erkölcsök harcikutya 2. fajtacsoport nem elismert

A bejegyzés trackback címe:

http://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr71936902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen, igen, igen, igen!!!! A nagy kedvenc