Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Sport!

2009.03.24. 18:54 :: hatláb

 Kutyás sportok. Rengeteg van belőlük. És egyre több keletkezik, hiszen valahogy rá kell venni a mai eltunyult emberiséget a mozgásra, és mivel az az aerobic céltalan és bugyuta, a futás unalmas és fárasztó, a többi sporthoz meg ügyesség kell, sokaknak a kutyával való mozgás jelenthet megoldást. 

Azonban nem minden kutyás sport foglalja magában az emberi mozgást, de még a kutyák mozgását sem minden esetben, Kérdés, hogy nevezhetőek-e ezek a szabadidős tevékenységek sportnak? Összesen nagyjából 35 ebes elfoglaltság van, amire valamiképpen kutyás sprotként referáltak. Ebbe beletartozik az agility-n kívül a vadászat és formái, szánhúzás, canicross, de még a kutyakiállítások és a kutyaviadalok is. Éppen ezért én most csak a -számomra- minden kétséget kizáróan kutyás sportnak tekinthető hobbykról fogok röviden írni.

1. Agility

Talán a legnépszerűbb kutyás sport manapság. Alapvetően a lovas díjugratáshoz hasonló, a gazdának egy akadályokkal teli pályán kell végigvezetnie a kutyát, és egy bíró nézi a hibákat. Amelyik pályán csak ugróakadályok (és egy cső) vannak, az az úynevezett "jumping" pálya. Egyéb akadályok például a háztető-szerű palánk, a zsákszerű kúszó de az ugróakadályok között is vannak különbségek. Leginkább a Border collie-k, belga juhászok és sheltie-k jeleskednek ebben a sportban, a magyar kutyafajták közül talán a pumi a legeredményesebb. Három méretváltozatot különböztetnek meg (mini, midi, maxi), az akadályok magasságában van az egyetlen különbség. Eze kívül néha rendeznek "nehéz" futamokat is, elsősorban a molosszoid fajtáknak. Világviszonylatban Hollandia és Franciaország (meg persze az USA) az éllovasok, mi magyarok a középmezőnyben vagyunk.

2. Canicross

Kutyával való (terep)futás. Az ember derekán egy övre van csatolva a "póráz", a kutyán hám, így segít a futónak. Leginkább vizsláknak és a szánhúzó fajtáknak való, de ezt aztán tényleg bármelyik kutyával lehet űzni, feltéve hogy a gazda és az eb fizikuma passzolnak egymáshoz.  Lehet a futás helyett sífutni, és akkor az a Skijoring, vagy biciklizni mellette (Bikejoring), de még a rollerrel való kutyafutásnak is külön neve van: Dog Scootering.

3. Szánhúzás

Ugyan az ember közel sem mozog annyit, mint a kutya, mégis sportnak tekinthető ez a legtöbbször északi kutyákkal végzett mozgás. Más országokban olyannnyira népszerű, hogy külön fajtákat tenyésztettek ki, mint például az Alaszkai Husky vagy a Seppala Kutya. Természetesen nem csak egyféle szánhúzó sport létezik, hiszen ez elsősorban észak-amerikai elfoglaltság, és a jenkik köztudottan mindenre kitalálnak valami klönböző nevet. Szóval alapesetben van a Mushing, ami magában foglalja az összes olyan sportot, ahol (általában) havon húznak a kutyák valamit/valakit. Ezen belül a Sleddog Racing (azaz Dogsled Racing) , amikor egy vagy több kutya egy szánt húz, a talpakon pedig áll a hajtó. A híres Iditarod kutyaszán-versenyt is ebben a sportágban rendezik meg. A Pulka nevű "szánhúzás" hasonlít az előzőhöz, de itt nem szánt, hanem egy úgynevezett toboggan-t húznak a kutyák. Nagyjából úgy néz ki, mint egy ebnyi széles sítalp erősen visszakunkorodó elülső véggel. Majd pedig létezik a Carting is, ahol a kutya egy kocsit húz.

A régi kutyás mesterségeket is tekinthetjük ma sportnak, így a kutyás vadászat különböző formáit, a terelést, az "örző-védést".

Ezeken kívül az utóbbi időben új kutyás sportok alakultak ki, mint a Flyball, a Frizbi, a Dog-Dancing (amiben mellesleg Magyarország nagyon eredményes), és ki tudja hány új sport fog még napvilágot látni.

UPDATE:
Ugyan szorosan köthető a vadász-sportokhoz, de mégis egy külön kategóriát alkotnak az agaras sportok. A legismertebb a "sima" agaras pályaverseny, ahol egy kör alakú pályán versenyeznek a kutyák, egy gép által húzott műnyúl után futnak. Egy kicsit közelebb áll a "véres" agarazáshoz a Coursing. Angolszász vidékeken a hare coursing az élő nyúlra való vadásztot jelenti, és a lure cpursing pedig a szabadban futást egy műnyúl után. a lure szóból alakult ki a Lurcher fajtanév is, mely elnevezést minden agár-keverék kutyára alkalmaznak.

10 komment

Címkék: sport nevelés kutyalélek

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr27947031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Üdv !
Néhány dolgot szívesen pontosítanék a szánhúzással...helyes magyar terminológiával....: kutyaszánhajtással kapcsolatban. Nos a kutyaszánhajtás bizony elég kemény fizikai és mentális követelményeket ró a hajtóra. Más paraméterek szükségesek egy 4 kutyás 6 km-es sprintversenyhez és természetesen teljesen más, mondjuk az Iditarod cirka 1700 km -es távjának fizikai kondícionálása. Ez érvényes mins a kutya atlétákra , mind pedig a humán versenyzőre. :) A -mushing - szó a sportág angol nyelvű megfelelője. A szó eredete francia a -marches -menetel szóból torzult, angolosodott el.A kutyaszánhajtó neve : musher (maser ).A sport mai terminológiája megkülönbözteti a Nome stílust ...itt a kutyák párosan vannak befogva a szán vagy a kerekes kocsi elé....ez lehet 2 kutyás fogat , de lehet akár 22 kutya is. Ilyen nagy csapatok jelenleg csak a nagy nyílt észak -amerikai sprintversenyeken futnak ( FurRondy, ONAC ) az Iditarod versenyen néhány éve már csak max.16 kutyával lehet indulni, a másik nagy hosszútávú (distance ) versenyen a Yukon Questen pedig 14 kutya az induló limit. Ezen kívül , mindig az adott verseny stílusa, szabályrendszere határozza meg a kategóriák nagyságát és a megteendő kilométerek számát...és a skandináv stílust, mely két számból áll, a síjöring és a pulka kategóriából. A jöringnél egy sífutó van összekötve a kutyával (esetleg két -vagy három kutya, de ez a ritkább) a pulka pedig nem más , mint egy laposfenekű, de csúszótalpakon sikló , kisméretű szán, mely elé 1-2 vagy 3 kutya van egymás mögé befogva, a hajtó pedig hasonlóan a jöringhez a pulkához van rögzítve kötélzettel és sífutólécen fut .
A rolleres sport klassz lehet! Az igazi közös élmény kutyusnak és gazdinak is.
nem a pumi, hanem a mudi, bezonyám!
@VIKUNYA: Amikor legutóbb a magyar válogatott összetételét néztem, még volt benne egy pumi, de mudi nem. Azóta lehet, hogy változott a helyzet. Mindenesetre az én kutyám (boxer) sajnos nem tartozik az őstehetségek közé, de azért csináljuk :)

@sunka: Nem semmi, tényleg mindennek külön neve van ebben a sportágban!
kihagytad az agaras sportokat... pályaverseny, coursing...
igaz, az agarászás nem sorolató be ilyen egyszerűen a vadászós sportokhoz, javítva.
Szerintem az agilityt nem érzékelteti az a kifejezés, hogy "végig kell vezetni" a kutyát, hisz azt leszámítva, hogy a gazda nem megy fel az akadályokra együtt oldják meg a feladatokat. Épp ez a legjobb az egészben, a szoros kapcsolaton alapuló közös feladatmegoldás.
A cél, hogy minél gyorsabban és hibátlanul legyen teljesítve a pálya(elvileg, gyakorlatilag meg mindenképp óriási sikerélmény)
Ennek során a kutyát megérinteni nem lehet, verseny során a kezedben nem tarthatsz semmit. Csak a kapcsolat és a jelzések pontos és gyors értelmezése a célravezető.

És ez bármilyen kutyával kipróbálható, akinek van egy kis felesleges energiája.
Mi is szerettünk volna agility-zni, de előtte a biztonság kedvéért elmentünk diszplázia-szűrésre (megterhelő akadályugrások miatt), és milyen jól tettük, a kutyánk enyhe diszpláziás, úgyhogy le kellett mondanunk erről a klassz sportról...
Szeretném megkérdezni hogy egy kuvasz alkalmas az agilityre? Elég nagytestű robosztus kutya. Csak ez miatt. Nincs más fajtájú kutyám de szeretném kipróbálni.
alapvetően alkalmas, hiszen bírja a mozgást, a kúszós akadályokba nehezebben fér be, na meg a fordulékonyság sem az erőssége, de erre találták ki az agilityben a "nehézsúly" kategóriát, ahol együtt versenyezhettek kaukázusikkal, német dogokkal és egyebekkel.
süti beállítások módosítása