Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Magyar Agár (FCI: 240)

2009.06.13. 19:07 :: hatláb

Általában minden régi, nemességgel rendelkező nemzetnek megvan a maga agár fajtája, így nekünk is. Noha az agarak az legősibb vadászatra használt ebek, azaz akrámelyik ókori ember használhatta őket, mégis az agarászás a gazdagok, nemesek sportjaként vált ismertté.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar agár története sokban egyezik az Erdélyi kopóéval. Ősi magyar kutyafajta mindkettő (az ázsiai agarak leszármazottja a mi agarunk, velünk együtt jött a honfoglaláskor), és az magyar arisztokráciához köthetők. Épp ezért az első, de főleg a második világháború után tömegével kezdték irtani az agarakat (főleg a román hatóságok Erdélyben). Az állomány tragikus állapotára egy filmforgatás során derült fény a hatvanas években, mikor is agarakat kerestek "statisztaszerepre", de alig találtak néhányat. Az ennek hatására megindult tenyésztés alapjait a filmben szereplő három kutya jelentette. Ma a Magyar agarak jövője nincs veszélyben, itthon és külföldön is viszonylag stabil bázissal rendelkezik (azért nem olyan gyakoriak, mint a puli vagy a pumi).

Kinézetre hasonlít az Angol agárra, de annál kisebb és valamivel erősebb testfelépítésű. Ebből fakadnak a további különbségek is. Az Angol agár gyorsabb ugyan, de kevésbé szívós. Az agárpályákon jól teljesít, de ott 430, maximum 770 métert kell futnia egyenletes, homokos terepen. A Magyar agár ezzel szemben több kilométeren át is képes üldözni a vadat, és sokkal egyenetlenebb terepen is teljesít, kevésbé sérülékeny. Sajnos a 70-es években sok angol agarat kerezteztek be a tenyésztők, így növelve a kutyák versenyen való teljesítőképességét, ezért az ősi magyar típus kissé felhígult.

Mint minden agár, a miénk is nem csak küllemében, de jellemében is "nemes". Idegenekkel visszafogott felsőbbrendűséggel, a családjával leereszkedő kedvességgel viseltetik (természetesen itt is vannak kivételek). Vadászösztöne nagyon erős, ezért olyan helyen, ahogy elképzelhető bármilyen vad felbukkanása, inkább csak pórzáon sétáltassuk. Mozgásigénye hihetetlenül nagy, éppen ezért a szánhúzó kutyákhoz hasonlóan csak olyan ember válasszon ilyen fajtát, aki képes a heti minimum 30km-es sétára (futásra/bringázásra/lovaglásra). Ezen kívül igazán csak akkor élhet egy agár teljes életet, ha vadászhat. Coursingra vagy egyéb agárversenyre mindenképp vinni kell(ene), de ha ezt mind megadtuk neki, akkor egy nyugodt, teljes értékű társat kapunk.

4 komment

Címkék: magyar agár

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr431087384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokan nem szeretik, de szerintem nagyon szép állat. A sebességét nem tudom értékelni annyira, Alex kutyám régen elkapott egyet elég csúnyán. A gazdája csak legyintett, amikor kiabáltam Ali után, hogy úgysem éri utol egy 45 kilós német juhász. Utolérte, sajnos neki is felkeltette a vadászösztönét, nem tudtam visszahívni. Baja szerencsére nem lett, csak horzsolás, mert nagy sebességnél lerántotta, irányváltás közben. Valószínű meneküléshez nem volt szokva, nem figyelt hátrafelé.
Hatláb, mikor lesz whippet??? Mármint fajtabemutató...
Jó, a magyar agár is szép... :)
Akkor lesz az is nemsokára, a látogatók kérése számomra parancs ;)
Whippet rulez,én imádom.:)
süti beállítások módosítása