Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Németjuhász rokonság I.

2009.06.27. 19:23 :: hatláb

Mint már írtam, a Német juhászkutya az egyik legnépszerűbb fajta. Már jó ideje nagyon népszerű, ezért (mint minden elterjedt dolognál) különféle változatai alakultak ki. Hosszú képgalériánk következik. Olyan hosszú, hogy csak három posztba fér bele.

"Hivatalos" német juhászkutya, nyugat-német "show" vonal, a legnépszerűbb típus, valószínűleg azért, mert ez a kinézet áll legközelebb a standard-hoz.

Kiállításokon, munkakutyaként és kedvencként is nagyon népszerű. Hátránya a gyenge hátsó lábak, és az ebből fakadó gyakori csípőízületi diszplázia.
 Inkább a fekete-cser színváltozat a gyakori.

  

Német munka-vonal, valamint belga és holland típus. Leginkább őrző-védő és mentőkutyáknak használják. A fenti típushoz nagyon hasonló felépítésű, csupán feje és szőrminősége (hivatalosan) kevésbé elegáns.

Leginkább a fekete és az ordas színváltozat a gyakori, de vannak fekete-cser egyedek is természetesen.

Természetük hevesebb, mint a küllemre tenyésztett rokonaiknál.

 

Kelet-német típus. A Második Világháború után a "vasfüggöny mögötti" megmaradt egyedekből tenyésztették ki őket. Ezeknek a kutyáknak a régi kiállítási és munka vonalból is van a génjeikben.

Erősebb felépításűek, nyugodt temperamentumúak, viszont szeretnek ugatni, és némelyik egyed hajlamosabb az élességre.

Néhány tenyésztő szeretné megtartani a tiszta DDR vonalat, azonban inkább az a tnedencia, hogy beleolvadnak a német munkavonalba, és ott érnek el sikereket.

 

Csehszlovák típus. Állami munkakutyaként tenyésztették a régi Csehszlovákiában.

Eredetileg a kelet-német típusból származnak, onnan tenyésztették őket tovább.

Szintét a német munka vonalba olvadnak be, sikeresen.

 

 

 

Amerikai show vonal. A hetvenes évek óta ez a legelterjedtebb típus az Egyesült Államokban. Tulajdonképpen egy nagyon sikeres kiállítási kutyától származnak, GV Lance of Franjo-tól.

leginkább az AKC kiállításokon jelennek meg, mert ott nem szükséges munkavizsga a győztes cím megszerzéséhez.

Az európai típusoknál hosszabb a törzsük, könnyebb a felépítésük, és kevésbé mutatják a terelő illetve őrző-védő ösztönt.

 

Régi amerikai show típus. Jobban hasonlít még a német vonalra, de a modern amerikai típus megjelenésével ez a vérvonal gyakorlatilag kihalt.

A hetvenes évek előtt még Németországban nem különült el a munka és a kiállítási vonal, azok a kutyák még nagyobb hasonlóságot mutattak a ehhez a típushoz.

Kiállítási, és munkakutyaként is megállták a helyüket.

 

Brit vonal. Ezek a kutyák még a háború előtt német import német juhászkutyák leszármazottai.

Erős csontozatúak, hosszabb testűek és nyugodtabbak, mint német társaik.

Rendőrkutyaként használják őket, valamint az angol szigorú karantén-előírásai miatt gyakorlatilag a kiállításokon és a munkaversenyeken is "helyettesítik" a kontinentális típusokat.

  

 

"Vegyes típus".  Álatlában az emerikai és a német vérvonalak kever(ed)ése.

Küllemében egyik típusra sem hasonlít.

Jellemét tekintve is mentes túlzásoktól, kiválóan alkalmas kedvencnek, mert sem az amerikai típus idegi gyengeségét, sem a német vonal szigorúságát nem örökölte.

Bírótól függ, de kiállításokon is érhetnek el címeket akár.

 

 

 Svájci fehér juhászkutya. Mint a legtöbb kutyafajtánál, a németjuhásznál is domináns a fehér szín, azonban a standard szerint ezek a kiskutyák nem törzskönyvezhetők. Nem pigmenthiányosak, fekete a bőrük, sötét a szemük.

A fehér szín szerelmesei próbálták elfogadtatni ezt a változatot, sikertelenül, így végül külön fajtaként kezdték el tenyészteni.

Az FCI előzetesen már elismerte. Vakvezető kutyaként, kedvencként tartják.

 

Ennyit mára :)

6 komment

Címkék: német amerikai angol őrző védő svájci németjuhász kanadai svájci fehér juhászkutya 1. fajtacsoport juhászkutyák pásztorkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr101128312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az abszolút kedvencek maximálisan. :)
A fenti csoportosítás eleje nekem új volt, nem tudtam, miért néznek ki ennyiféleképpen.
Mellesleg egyszer mondtad, hogy német jhuászod van. Amikor megtaláltam a forrást, akkor többek között ezért is írtam róla:)
Az előző az volt, illetve a mostaniak közül a kislány is az, szerintem ő a törpe akkor. :D

Bosco más kérdés, szerintem ő belga-nj keverék.
Köszi szépen, tényleg örültem neki! Meg a folytatás még érdekesebb volt, hogy mi minden van még. Tényleg semmit nem tudok a kutyákról.
ó, ezt én is puskáztam :) A harmadk és egyben utolsó részben odaírtam a forrást is, meg lehet szavazni is, kinek melyik tetszik. A belga-nj-szal nem is jársz messze a valóságtól, majd szombaton kiderül :)
süti beállítások módosítása