Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Mudi (FCI: 238)

2009.07.01. 19:01 :: hatláb

Végül, de nem utolsó sorban Magyarország legritkább (elismert) kutyafajtájáról lesz szó, a Mudiról. Sokmindenben különbözik a többi magyar juhász- és hajtókutyáktól, mind történetében, mint megjelenésében. Egészen különleges kis jószág ez a Mudi, kár hogy olyan csekély népszerűségnek örvend.

Magyarországon a XIX-XX. század fordulóján indult el az ellenőrzött tenyésztés, a legtöbb magyar fajtának ekkor írták le a standardját, a mudi fölfedezése azonban a húszas évekig váratott magára.

Ekkor fedezte fel a balassagyarmati múzeum igazgatója és polihisztora, Fényes Dezső, hogy a pásztorok által csak hajtókutyának nevezett kis fekete, rókaorrú, göndörszőrű kutyák, olyannyira egységes küllemet mutatnak, hogy akár egy fajtának is nevezhetők.

Kialakulásának története erősen vitattott, alapvetően kétféle nézet létezik. Az egyik, hogy a mudi olyan 100-200 évvel ezelőtt néhány felálló fülű puliból és az országba behozott spicc-szerű kutyákból alakult ki.

A másik elmélet szerint a Mudi, hasonlóan a hozzá megszólalásig hasonlító Horvát juhászkutyával elgyütt testesítették meg az ősi Kárpát-medencei (magyar) terelőkutyát, és belőluk alakult ki többek között maga a puli is.

A Második világháborúban majdnem az összes egyed odaveszett, azonban Dr. Balássy Zoltánnak köszönhetően mégis újjáéledt a fajta, kicsit kisebben és kevesebb színváltozattal. Azonban manapság újra láthatóak mindenféle különleges színű mudik, melyek közül a legtöbb ízig-vérig magyar mudi-szín:barna, barna-cifra, cifra (blue
merle), fakó (sárga), fehér, fekete, hamvas (kék), hamvas-barna (izabella), néhány azonban más fajták befolyásának köszönető (fekete-cser, maszkos-fakó, stb.).

A mai napig ritka fajta, Magyarországon az agility-nek köszönhetően (melyben kitűnő) kissé megemelkedett a számuk, de határainkon kívül alig látni.

Szőre göndör, megjelenése általában véve arányos. Betegségektől (népszerűtlenségének köszönhetően) mentes. Aktív, hangos kutya, de viszonylag könnyen engedelmességre tanítható.

6 komment

Címkék: magyar 1. fajtacsoport juhászkutyák pásztorkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr21128424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anno szerettem volna mudit, abból a tenyészetből amit egy etológus pasas "működtet", de nekem túl ugatós fajta. :(
De ugye nem Sopron körnéyki az etológus pasi?
Nem mudi mengele! :)

Egyébként ő az: www.mudikennel.com/
Jaj, hát a gondűző alkonyatról hallottam is!

Bocsi, de a mudiról sajna mr mindig az az állat jut eszembe...
@treen: Nekem mudim van és egyáltalán nem túl ugatós fajta, csak akkor ugat, ha kell.
nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta.
süti beállítások módosítása