Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Welsh Corgi-k (FCI: 38, 39)

2009.09.19. 18:35 :: hatláb

 Ez a két kis juhászkutya kevéssé ismert magyarországon, de kölföldön, főleg Angliában igencsak kedveltek. Nem véletlenül, hiszen őfelsége Erzsébet királynő is tenyészti őket.

Az

 

 

 

FCI két féle Welsh Corgit ismer el, a Welsh Corgi Cardigan-t, és a Welsh Corgi Pembroke-ot. Utóbbit tenyészti a királynő. A "corgi" szó eredete biztosan a welszi nyelvből jön, de többféle eredete lehet. A "gi", avagy a "ci" a kutya kelta nyelven. A "cor" szócska többféléből jöhet. Egyrészt a kelta törpe szóból, másrészt a kis vadászkutyákra gyakran használt "cur" szóból.

 Többféle elmélet is létezik ezeknek a rövid lábú juhászkutyáknak a kialakulását illetően. Egyrészt származhatnak a többi basset típusú kutyáktól, azaz rokonai lehetnek a Basset Hound-nak, vagy a Tacskóknak, és eredetileg vadászkutyákból lettek marhákat terelő s ház körül segítő kutyákká, akiket Krisztus előtt 1200 évvel a kelták hoztak be a Brti szigetekre. A másik elmélet szerint a norvég spicc-szerű pásztor- illetve vadászkutyáktól származnak ezek a kiskutyák. A 10. század folyamát egy törvény miatt a földművesek csak viszonylag kistermetű kutyákat tarthattak, hogy ne veszélyeztessék a királyi vadállományt. Így ezek a spicchez hasonlító kutyák alacsonyabbak lettek, de ugyanolyan erősek maradtak, hziszen a testük nem ment össze. Ennek köszönhető, hogy eredményesen tudták terelni a marhákat is, annak ellenére, hogy a csánkjukig sem értek fel. 

A corgik jó darabik a viszonylag szegényebb rétegek kutyái voltak, de a második világháború után megalakított pembroke és cardigan tenyésztői klub, valamint az, hogy 1933-ban Erzsébet beszerzett egy Pembroke Corgi-t, majd tenyészteni kezdte őket, jelentősen megnövelte a népszerűségüket.

Kedvesek, játékosk, be nem áll a szájuk, igazi terelőkutyák, csak kisebb kiadásban. Képesek egész nap a kanapén szunyókálni, majd hörögve elűzni az arra tévedt postást egy perc alatt. Bohócok, nagyon érdekli őket a környezetük.

 Corgit azok vegyenek, akik szeretnek új helyekre menni, de azért nem gondolják magukat professzionális hegymászónak, vagy ilyesmi. Mert ezek az eleven kiskutyák mindenhova követni tudnak bennünket, de a mééretük természetesen nekik is szab bizonyos határokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: angol 1. fajtacsoport juhászkutyák pásztorkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr741312958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása