Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya

2010.03.04. 16:32 :: hatláb

Az azawakh, avagy az afrikai agár, az "anorexiás" kutya, az ebek kifutómodellje, a kutyák etiópja. Mellesleg tényleg Afrikából származik, csak egy kicsit nyugatabbról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az Azawakh Nigéria területéről származik, nevét az ott található Azawakh-völgyről kapta. Már ősidők óta a dél-szaharai nomádok kutyája volt, és az 1970-es években jelent meg Európában. A tuaregek nyelvén a kutyák neve idii n'illeli, ami körülbelül annyit tesz, hogy "a szabad nép kutyája". Az azawakhokat nagy becsben tartották, a gazdáijukkal és annak családjával egy sátorban alhattak, és annak szinte teljes jogú tagjai voltak. Valószínűleg így őrző-védő feladatokat is elláttak, azaz védelmezték a sátrat a betolakodóktól. Együtt vándoroltak és vadásztak a beduinokkal, azaz tényleg a ma elképzelhető legszabadabb nép hasonlóan szabad kutyái voltak.

Azonban az Azawakh elsősorban szenvedélyes vadász, szemmel követi a vadat csakúgy, mint a legtöbb agár. Kinézetében legközelebb a Salukihoz, azaz a perzsa agárhoz és a Sloughi-hoz, az arab agárhoz áll, de azoknál ha lehet még egy fokkal szikárabb, és a teste is kicsivel rövidebb, ami még erőteljesebb és kitartóbb futást tesz számára lehetővé. Természetesen a legtöbb agárhoz hasonlóan arisztokratikus megjelenésű, azonban szerintem nagyon látszik rajta az az "ősi erő", ami a tuareg embereket is jellemzi, akik a Szahara végtelenségében és szabadságában élik le az életüket.

Noha nagyon vékonyak, és törkényenek tűnnek, az Azawakhok hihetetlenül szívós, kitartó állatok. Ritkán sérülnek meg, és azokból is gyorsan fölépülnek. Nem véletlen ez, hiszen a tuaregek mellett tényleg csak a legéletképesebb egyedek maradhattak életben, akiknek a tevekaravánokkal kellett tartani az ütemet, és az antilopokat kellett utolérniük a vadászat során. A családjához ragaszkodó a jellemük, de az idegenekkel szemben tartózkodóak. Más kutyákkal, ha kellően vannak szocializálva, jól kijönnek, a fajtársaikkal különösen barátságosak.

Mint már említettem, nem csak vadászat során, de őrző-védő munkára is alkalmazták őket, manapság is gyakran látni letelepedett nomádok falvaiban a házak tetején szunyókálni őket. Amikor veszély közeledik, a kutyák csapatba verődve igyekeznek elhárítani azt.

Az Azawakhok nem alkalmasak lakásban tartásra, de még a városban sem igazán. Az ő lételemük a szabadság, a végtelen tér, ezért tényleg csak az tartson ilyen kutyát, aki nem csupán a mozgást, de a távoli látóhatárt is biztosítani tudja neki.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr921807003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát pedig, ha ezek afrikai kutyák, akik ott is a családdal egy sátorban laknak, akkor kifejezetten lakásba valók.

Legfeljebb nagy sétákat kell velük tenni, mint a vizslákkal és szetterekkel - szabadon futtatva.
Ja, és nem tudom, hogy bírnák tanyasi házörzőként a vékony szőrükben a magyar klímát.
Igen, jól látod a dolgokat. Ezért is olyan nehéz tartani őket. Fűtött kutyaház, télikert, akármi.
Remélem, hogy értetted a mondanivalóm lényegét, hiszen a lakásban tartás nem azt jelenti, hogy tető alatt, hanem hogy bútorok között, napi 2-3X-i séta, darabonként fél óra.

Természetesen lehet az Azawakhokat lakásban tartani, ha naponta mondjuk 3-4 órát el tudod őket vinni gazellára vadászni. Oké, a nyúl még határeset. Mellesleg a sátorból akkor mehettek ki "futkározni", amikor akartak.
@hatláb:
A napi három-négy órát a vizsla is igényli.
A ki-be mászkálás meg nem gond jó időben.
Persze nem kell mindig vadászni, mert van sok haver meg labda.
De nem volt még agaram, lehet, hogy problémás, ha mondjuk nem jön vissza, mert elborul az agya egy macska miatt.
A szetterem például nyulat hajtott a prérin, meg pulykacsapatot. Volt vele zűr.
Szerintem nem érdemes vitatkozni azon, hogy egy vizsla vagy egy agár igényli jobban a mozgást, mert mondjuk egy vizsla nagyon-nagyon sokat, egy agár meg nagyon-nagyon-nagyon sokat. Ezt próbáltam leírni, lehet, hogy nem sikerült eléggé világosan, de egy Azawakhnak nem elég a labda meg a haver, neki gazella kell meg sivatag. persze minden kutya különböző, ezért el tudom képzelni, hogy van olyan egyedük, aki nem szeret futni :)
A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importáltam Nigerből és Maliból származnak.
azawakhmho.blogspot.com/

azawakh, menegee, inaya, tenyésztő, eladó, alom, kölyök,
süti beállítások módosítása