Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Gyakori tévedések

2010.03.31. 14:27 :: hatláb

A következő posztban egy pár gyakori tévedésről fogok írni, amit a kutyafajtákkal kapcsolatban "elkövetünk". Nem olyan nagy dolgok ezek, de azért érdemes helyre pontosan tudni.

Nem Dán dog, Német dog

Gyakran mondják a Német dog tulajdonosok kutyájára, hogy "de szép ez a dán dog". Nos, szépnek valószínűleg szépek, és még mondhatni dán vér is csörgedezik az ereikben, de a helyes elnevezés a német dog. Nincs is olyan fajta, hogy dán dog. Nagy-Britanniában nevezik a Német dogot Great Dane, azaz Nagy dánnak, de a hivatalos elnevezés a fajtára Magyarországon a Német Dog. Németország, a fajtagazda ország is természetesen Deutsche Dogge-nak hívja.

A fajta amúgy természetesen rendelkezik dán gyökerekkel, hiszen Schleswig-Holstein-ben alakult ki, ami a Dániával határos német szövetségi állam, és mondanom sem kell, hogy a történelem során hol ennek, hol annak az országnak a felségterülete volt. Tehát a dán az oké, de a fajta neve ettől még magyarosan Német Dog. És igen, Scooby Doo egy "Great Dane" volt englishül, de a fordító valószínűleg angolul tudott, kutyafajtául nem.

 

Nincs toy Yorkie, toy Csivava, toy Bolognese, toy Malthese és toy Havanese

Sőt, nem csak hogy toy méretváltozat, de semmilyen méretváltozatuk sincsen ezeknek a fajtáknak. Egy méretük van, az is elég kicsi, és nincs belőlük se még kisebb, sem picit nagyobb. Ezt az elnevezést többségében azok a kutyatenyésztők találták ki, nevezzük őket inkább szaporítóknak, akik meg akartak gazdagodni a minél több kiskutya eladásából, ezért mindenféle keverék, nyomokban fajtiszta yorkie-kat, máltaiakat tartalmazó kiskutyákat adtak el "fajtiszta" áron. Természetesen nincs gond egy keverék kutyussal, de a jóhiszemű kutyatulajdonos azért vesz egy adott fajtából kölyköt, mer olyat szeretne. Ahogyan divatossá váltak ezek a mini kutyafajták, úgy nőtt a számuk a "toy" és "maxi" változatiknak is, hiszen lássuk be, költséghatékonyabb egy ingyen-mix és egy pedigrés bolognese kölykét eladni 80-100 ezer forintért, mint két jó vérvonalú kutya utódait. Szóval ha mini yorkie-t akarunk venni, vehetünk, de egy keverék kutya áránál többet ne adjunk érte, a "tenyésztőt" meg jelentsük föl. Persze a kiskutyát ugyanúgy lehet szeretni attól még.

Kutyaügyben se legyünk rasszisták

Egy kis általános "észosztásként" a végén megjegyezném, hogy noha egy adott fajta bizonyos egyedei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, véletlenül se általánosítsunk, illetve ha ezt megtettük (mert természetesen mindegyikünk megteszi), amint találkozunk eggyel az általunk félt/lebecsült/nem szeretett fajtából, adjuk meg neki a lehetőséget a "bemutatkozásra", és vele szerzett tapasztalatunk minden esetben bírálja fölül az előítéletünket. Azaz nem minden border collie okos, nem minden pitbull emberevő, nem minden retriever békés, nem minden tacskó hamis, nem minden angol bulldog szánalmas, nem minden csivava patkány, nem minden vizsla szeles, nem minden komondor méltóságteljes és nem minden boxer lüke.

u.i.: Az írásban elbúvó morális értékválasztás bármilyen egyéb helyzettel való hasonlósága csupán a véletlen műve.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr411884013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De fajkutyát mégis csak azért veszel mert általánosítasz, és azt várod el tőle, amit feltételeztél.
Igen, mondjuk fajkutyánál elsősorban kinézetre kell gondolni, és az alapvető jellemvonásokra, mint kiindulási alapra. Hogy onnan egy milyen természetű kutya lesz, az a nevelésen nagyon múlik. Mondjuk azt, hogy pl. a harapósság nem fajtafüggő, de az élesség igen. Szerintem.
Sziasztok!

Kicsit kotekednek a Yorkis allitassal.
Bocsassatok meg, hogy ekezet nelkul irok, de kulfoldon vagyok.
Jo par evvel ezelott Yorkshire terrier tenyesztesbol eltem, de a piacon uralkodo gusztustalan haboru miatt ugy dontottem, hogy az en kezeim kozul inkabb nem engedek ki olyan kiskutyakat, akiket egyszer szormebunda-kesziteshez akartak felvasarolni.
Volt egy, mindenfele standardnak tokeletesen megfelelo szukam, akitol gyonyoru utodok szulettek, bar kiallitasokra nem hordtam el a kutyat, az apaeb dijnyertes volt (az osszes alomnal ugyanaz az apa). Mignem, egy alomnal meglepo dolog tortent. Szuletett egy oriasi, egy atlagos, es ket nagyon apro baba. Az atlagos hamar elkelt, az oriasi kutyust a testverem megtartotta maganak, a ket miniket meg nem voltam hajlando kiadni a kezembol. Tobbek kozott azert sem, mert az addigi tokeletes szinu es jarasu kiskutyak helyett ez a ket kicsi csipoficamos es szinhibas lett. Letezik toy meret es orias meret. A nagy most 7 kilogramm, izmos, aktiv kutya, a ket kicsi a 80-110 dekagramm kozott van, egy alombol, egy apatol. Sajnos a nagyon kicsi allatok mindig hibasak, csak ugye amig 6-8 hetesek, nem latszik, csak a felnott allatokon, igy konnyu bepalizni a naiv vasarlot. Abban egyet ertek, hogy az ilyen tenyesztot fel kell jelenteni a meoe-nal.
Az altalanositashoz: szamomra meglepo es megdobbento, hogy mennyire elitelik az emberek a nagytestu kutyakat. A problema inkabb onnan indul, hogy egy jellemtorpe ember harcikutyaval akar felvagni, ezert tartja, csakhogy az ilyen allatokhoz IQ, es biztos kez kell, hisz gyorsan a fejere nolhet annak, aki nem tudja kezelni a kutyat. Sajat szememmel lattam a bamba pofaju birka masztiffomat hidegveru, profi ologep kinezetet olteni, amikor az iskolaban a kikepzo cukkolta, reakciora probalta ravenni.
Fura, mennyit változunk. Épp az imént jelentettem ki, hogy nem szeretem a terriereket, erre kiderült, hogy legalább 3 van, akiket imádnék, és még vagy 2-3 fajta, akiket kedvelnék. Inkább csak van néhány fajta, ami nem tetszik (általában a kis termetű távol keleti fajták, mintha arra törekedtek volna a tenyésztésnél, hogy minél bizarabb formájú állatokat hozzanak létre, és jellemzően olyan gülü kerek szemekkel, amilyen nekik sosem lesz, mint az animékben:-).
Én is fajkutya párti voltam, mert azt tudom, ilyen, meg ilyen lesz. Erre pénteken beleszerettem egy eredeti játszótéri keverékbe. Némi lobby után haza is hoztam a Noé-ból. De mondhatnám, mennyit viccelődtem rajta, hogy a boxer, bulldog stb palacsintasütővel készül (jó erős orrbavágással), és tuti lett volna 3 boxer is a menhelyen, akiket szeretni tudtam volna. Sőt, azt gondoltam, menhelyről sem hoznék kutyát, mert csúnyán megjárhatsz vele. Nem te alakítod kiskorától, fene tudja milyen lelki sérüléseket szenvedtek. Most meg azt gondolom, ha egyszer fajkutyát szeretnék, biztos, hogy felkeresek egy fajtamentő csoportot a vágyott fajtából, és onnan választanék. Nyilván vannak alaptulajdonságok, amik jellemeznek egy fajtát, de sokat számít a nevelés. A spánielemre minden állatorvos rácsodálkozik, mennyire kedves, okos, és jófej. Igaz, szinte gyerekként nőtt fel mellettünk. És a nagy szőrkutya lelences jószágom is bejárós a házba. Nekem van szükségem rá, hogy a közelemben legyenek. Szerintem minden fajta szocializálható, csak az idő és a módszer különbözik. Nem vagyunk egyformák. Kinek a pap, kinek a paplan. Mint ahogy emberekben is van egy ideálunk, vékony, vagy husi, sovány vagy alacsony, szőke, barna stb. AZtán hozzámegyünk egy teljesen más típusúhoz, mert megszeretjük.
Na jó beszédes voltam :-)
süti beállítások módosítása