Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Norwitch és Norfolk terrier - az Ewok kutyák (FCI: 72; 272)

2010.06.09. 12:58 :: hatláb

Noha a legtöbb terrierről elmondható, hogy "kicsi a bors, de erős", erről a két kisördögről méginkább. A Norwich és a Norfolk az egyik legkisebb a terrierek családjában, de mozgékonyságuk, élességük és akaratosságuk pont, hogy talán a legnagyobb.

A két fajta rokon, de néhány különbség természetesen van köztük. A fenti képen látható Norwich terrier (nevét Nagy-Britannia egyik legkeletibb megyéjében, Norfolkban található városról kapta) kicsit kompaktabb rokonánál, a legszembetűnőbb különbség pedig, hogy feláll a füle. Szálkás szőrével és fekete gombszemével akár egy ewok, és ha neki is lándzsája lenne, ugyanúgy elbánna akármelyik AT-ST-vel, vagy Stormtrooper-rel. Feladata, mint a legtöbb terriernek az udvarház és a környező erdőkben található rágcsálók kiirtása volt, de kedves (és akaratos-aranyos) jelleme gyorsan kedvelt társaági kutyává tette, mitöbb a Camridge-egyetem kabalájává is vált. Valószínűleg sok más angilai szálkásszőrű, kis terrierfajtával egyetemben a ma már kihalt Trumpington Terriertől származik csakúgy, mint az alábbi képen látható Norfolk terrier.

Régebben együtt tenyésztették a két típust, noha néhány forrás szerint külön fajták voltak, mielőtt egybeolvadtak volna. A lényeg, hogy ma külön tenyésztik őket. A norfolk terrier kevésbé népszerű mint álló fülű rokona, de semmivel sem kevésbé karakteres jellem, mokány kisördög mindkettő. A két fajta története egybemosódott az idők során, néhány forrás szerint az angliai vándorcigányok patkányfogó kutyái is beőlük kerültek ki.

Manapság egyre népszerűbbek házi kedvencként, de mivel igazi terrierek, nem ajánlhatók minden családba, mert könnyen a gazda fejére nőhetnek akaratosságukkal és aranyos kinézetükkel. Pont ugyanúgy alá lehet őket becsülni, ahogy a birodalmiak tették az Ewokokkal   :) :

"We can safely ignore these contemptible little fur-balls."
Captain Toss, Imperial Survey Team IX3244-B[src]

Természetesen megfelelő neveléssel igazi társ válhat belőlük, szerencsére a betegségekkel szemben ellenálló fajta, emellett hosszú életű, 12-15 évig is elélhet.

4 komment

Címkék: brit angol terrier

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr792068732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én eddig max. a west highland white-ot soroltam a kutyák közé az apróságok közül (yorkit már nem :) ), de ez a kettő instant get, főleg a felső.
Nem is olyan rég találkoztam egy néhány Norfolkkal, ahogy sétáltatták őket a parkban.
Első pillantásra olyanok voltak, mint egy csapat vidra vizesen.
Egyébként sima, finom szálú szőrük van és nagyon barátkozók.
@phaidros: És nem is áll messze a két fajta egymástól, nézd meg még a Cairn terriert, szerintem tetszene :)

@simonmondja.: Nem az V. kernél? Mert én is láttam egy nagy csapatot arrafelé, emiatt is lett ez a poszt.
@hatláb: A Hajógyári szigeten, igazából.
Egyik szebb volt, mint a másik, de tényleg először azt hittem, hogy úsztak a Dunában.
Pedig csontszáraz volt mind. Érdekes szőrük van.
süti beállítások módosítása