Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?
  • Woockie: @hatláb: mielott atnyergelsz, szerintem erdemes megismerned oket. :) az biztos, hogy nem problemam... (2010.12.04. 02:23) Csehszlovák Farkaseb (FCI: 332)

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Weimari vizsla (FCI:99)

2008.09.04. 13:33 :: hatláb

Ez a fajta az FCI besorolása szerint a 7. fajtacsoportba tartozik (vizslák), ezen belül a kontinentális vizslák között a németországi "csapatot" erősíti.

A Weimari vizsla küllemében nagyon hasonlít a mi magyar vizslánkhoz, egy kicsit elegánsabb, azaz vékonyabb testalkatú, a pofája is jobban elkeskenyedik, de a legnagyobb különbség, ami nem mellesleg a fajta ismertetőjegye, a színe.  Kékes, vöröses és szürke a három színváltozat, hivatalosan ezüst, őzbarna és egérszürke. Hosszú- és rövidszőrű változata is létezik. A hosszúszőrű változat -mint látszik- a vörös-fehér ír szetterhez hasonlít, ennek megvannak az okai, hiszen a szetterek, vizslák, pointerek egy nagy családot alkotnak.

 A Weimarit a IX. században tenyésztették ki Németországban, elsősorban nagyvadra vadászott velük elsősorban a királyi család, tehát egy mind kinézetében, mind származásában elit kutyafajtával van dolgunk. A nevét Karl August weimari nagyhercegről/től kapta, aki igencsak szeretett vadászni. Ősei között szerepelhettek a vérebek, pointerek és a régi Szent Hubertusz kopók is. Egy másik elképzelés szerint már a XIII. században s léteztek ilyen típusú kutyák, melyek a Magyar Vizslától származtak. Mivel akkoriban a kutyás vadászat úri elfoglaltság volt, ezeket a kutyákat kennelekben tartották, nem ritkán valamely előkelőséggel együtt éltek annak palotájában. Ezért meg kellett tanulniuk békésen együttélni mind emberrel, mind fajtársukkal, így lehet, hogy a mai weimari egy barátságos, ragaszkodó, jól tanítható, ugyanakkor erős vadászösztönű kutya. Ugyan Németroszág a "szülőhazája", manapság igen népszerű Nagy-Britanniában és az USA-ban is.

Sajnos a XIX. században a fajta népszerűsége nagyon megnőtt, így az állomány fölhígult, és sok beteg, ideggyenge egyed született. Szerencsére mára ez a népszerűség megcsappant, és a mai tenyésztők szem előtt tartják a kutyák egészségét is. Ellentétben sok európai fajtával, a Weimari vizsla állományát nem érintette olyan súlyosan a két világháború, hiszen Amerikában már nagy tenyészbázisa volt a fajtának.

Sok híres embernek is Weimarija van/volt, mint például Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója, Dwight D. Eisenhower, Grace Kelly, Brad Pitt, de Trent Reznort, a Ninen Inch Nails frontemberét is ilyen kutya üdvözli, amikor hazaért egy átkoncertezett éjszaka után.

Szólj hozzá!

Címkék: német vizsla 7. fajtacsoport vadászkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr72648107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.