Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?
  • Woockie: @hatláb: mielott atnyergelsz, szerintem erdemes megismerned oket. :) az biztos, hogy nem problemam... (2010.12.04. 02:23) Csehszlovák Farkaseb (FCI: 332)

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Vadászkutyák 3.

2008.09.30. 18:47 :: hatláb

Most azokról a kutyákról lesz szó, akik a vízivadászattal állnak kapcsolatban.

6: Retrieverek

Manapság a legkeresettebb fajták a Labrador, illetve a Golden retriever (képen). Ezeknek a kutyáknak a feladata a már lelőtt szárnyasok apportírozása, azaz a vadászhoz való visszavitele. Ezért ezek a kutyák nagyon nyugodtak, családszeretőek és könnyen nevelhetők. Vannak kevésbé ismert típusaik, mint például a Simaszőrű retriever és a Göndörszőrű retriever. Mivel nagyon gyakori fajta, tehát sok háznál él retriever, azok a kutyák vérvonala, akiket kedvencként tartanak már, elvált a még mindig vadászatra tenyésztett retrieverekétől. A vadászvonal kevésbé robosztus, mackós. Természetesen a vízből is kellett apportírozniuk, hiszen a legtöbb vadmadár a víznél él, és oda esik le a vadász puskájától. 

 

7: Toller kutyák

 

 Tulajdonképpen két kutyafajta tartozik ide: a Kookierhondje (képen) és a Nova Scotia duck tolling retriever. A feladatuk a következő volt: a vízpart mentén elkezdték lengetni a zászlós farkukat, a kíváncsi vadkacsák odamentek megnézni, mi az, a vadász pedig lelőtte őket. Nem igazán értem, hogy a kacsák miért nem repültek el azonnal, de a módszer beválhatott, hiszen két kutyafajtát is kitermelt. Egyes források azt írják, hogy vannak ott "tégla", beetetett kacsák is, akik odamennek. Mások szerint a kutyák szőrének fehérsége vonzza a kacsákat. A vadász játszik is a kutyájával, bedob egy botot a vízbe, és a kacsák is mennek megnézni, mit hozott ki a kutya. Ez a két fajta a munkájukból kifolyólag nagyon játékos, temperamentumos kutya.

 

8: Vízikutyák

Legismertebb képviselőjük a ma már extrém frizuráikról ismert uszkárok (a képen egy közép-uszkár látható) nemzetsége. De ezen kívül létezik még pl.  a vízikutyák ősatyjának tartott Barbet, és a vízikutyák közé sorolt Pont-Audemer-i spániel. Az ő feladatuk a vízben való vadászat volt, azaz a vízimadarak fölzavarása, hogy azokat röptében le tudja lőni a vadász. Az uszkárok sokak szemében visszatetszést keltő szőrzete is ezért alakult így ki: A mellkast, a vesét és az ízületeket védeni kellett a víz hidegétől, azonban szabad mozgást kellett engedni a lábaknak. A farokvégi bojtot nem tudom. Érdekesség, hogy létezik zsinóros szőrű uszkár, ugyanolyan a szőre, mint a pulinak. Együtt bírálják a göndör szőrű egyedekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: retriever vízikutya vadászkutyák 8. fajtacsoport toller

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr35653147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.