Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?
  • Woockie: @hatláb: mielott atnyergelsz, szerintem erdemes megismerned oket. :) az biztos, hogy nem problemam... (2010.12.04. 02:23) Csehszlovák Farkaseb (FCI: 332)

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Vadászkutyák 5.

2008.10.20. 01:24 :: hatláb

Mivelhogy kifogytam a jól körülhatárolható vadászkutya-típusokból, következzék az "egyéb" kategória.

12. Lajkák

Szerencsére ők még viszonylag jobban körülhatárolhatóak, a lajkák összefoglalóan tulajdonképpen a volt Szovjetunió őshonos kutyafajtáit jelentik. Na meg a Karéliai medvevadászt, de mivel ő nem a CCCP területén élt, ezért a Párt nem tekintette lajkának. Helyette kialakították az Orosz-európai lajkát, ami gyakorlatilag ugyanaz a fajta, csak nagyobb, erősebb, veszedelmesebb. Prémes állatokra, de farkasra, medvére is vadásztak velük. Oroszországban a "lajka" szó kutyát, ugatóst jelent. Az rosz köznyelvben nem csak a lajkákat hívják lajkának, hanem a Norvég Elghund-ot is (amivel jávorszarvasra vadásztak), utalva a rokonságra. Lajka, az első élőlény az űrben nem lajka fajtájú volt, hanem keverék, ám valószínű, hogy lajka vér is folyt az ereiben. És nem Lajka volt a neve, hanem Kudryavka, azaz Bodri. Legismertebb képviselőjük a képen látható Nyugat-szibériai Lajka. 

 

13. Japán vadászkutyák

Japánban sokféle spicctípusú kutya élt, szinte minden szigetnek megvan a maga inu-ja (az Inu japánul kutyát jelent). Lagismertebb képviselőjük az Akita Inu, de van még többek között a kisebb Shiba Inu, ám a japánoknak talán a legofontosabb a még a hazájában is nagyon ritka Kai Ken (képen), őt nemzeti kincsként tartják számon 1934 óta hivatalosan is. A hegyvidéki vadászatra tenyésztették ki őket többnyire. Vigyázat! Noha a Tosa Inu is japán fajta, ő egy masztiff, nem pedig egy vadászó spicc. Az Akita Inu Amerikában is nagyon népszerű lett pár tíz évvel ezelőtt, ám mint ahogy sok kutyafajtát, az akitát is átalakították kicsit az amerikai ízlésnek megfelelően. Nagyobb lett, bundásabb, mackósabb. Ma már ez egy másik kutyafajta, a Nagy Japán kutya.

 

14. Egyéb vadászó spiccek

A Spiccek közül ővelük nem szánt húzattak, hanem vadásztak. A Norbottenspets majnem kihalt, de lelkes tenyésztők megmentették az állományt, ez az egyik legkisebb (természetesen kialakult) spiccfajta. A képen látható finn spicc elterjedtebb, Eredetileg szárnyasokra és kisebb vadakra vadásztak vele. A vadat szüntelen ugatással jelzi. Vadászversenyeken az ugatások számát is értékelik, ami elérheti a 160-at is percenként.

3 komment

Címkék: orosz japán lajka spicc 5. fajtacsoport ősi típusú vadászkutyák vadászkutyák inu

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr24654905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ugatások számát? :] Nem tűnik egy releváns mérőszámnak..
160 ugatást tud percenként? Ilyen kell nekem, egy kis öröm a szomszédoknak
először tényleg Kudrjavka vagy mi volt csak hát a külföldiek nem tudták kimondani...de nem azért lett Lajka merthogy lajka volt (valszeg foxikeverék lehetett) hanem mert a Lajka csahos-t jelent. sajna valamiért sokan azt hiszik Lajka husky volt...