Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Vadászkutyák 2.

2008.09.07. 22:59 :: hatláb

És most jöjjön a spániel-szetter-vizsla triumvirátus.

3: Spánielek

A "spániel" szó eredetéről sokat vitatkoznak, legvalószínűbb, hogy vagy a karthágói "nyúl" szóból származik a nevük, mert elsősorban nyúlvadászatra használták őket, vagy pedig épp Spanyolországról kapta a nevét. Egy biztos, a spánielek már a régi Karthágói ábrázolásokon is föltűntek, a középkorban és a mai napig leginkább nyulak, vízimadarak és egyéb kistestű állatok felkutatásában segédkeznek. Nagy Sándor apjának, II. Philipps-nak a pénzérméin is találhatóak spánielhezz hasonló kutyák. Rengeteg féle spániel fajta létezik, a nagyobbak úgy néznek ki, mint egy szetter (picardai spániel), a kisebbek pedig akár egy öleb (papillon, azaz kontinentális töpespániel) de még a köznyelvben "palotapincsiként" emlegetett három kutyafajtából kettő is a spániel nevet viseli (tibeti spániel és japán spániel), igaz, ők csak a nevükben spánielek. Legismertebb képviselőjük az Angol cocker spániel (képen). Kissé önfejűek, de ragaszkodóak. Gyakorlatilag az összes képviselőjük hosszú, hullámos vagy göndör szőrű, ez a vízben való vadászatott tette számukara könnyebbé.

 

4: Szetterek

A szetterek családja közel sem olyan népes, mint a spánieleké, és a fajtagazda országok száma sem olyan sok. Mind a négy fajta a Brit-szigetekről származik. A legnépszerűbb az Ír szetter (képen), de létezik egy kevéssé ismert rokona is, a Vörös-fehér ír szetter , majd Skócia egyetlen vadászkutyája a Gordon szetter, és a különleges színű Angol szetter. A szetterek nevüket a sajátos vadászati stílusukról kapták. "setting spaniel", azaz ülő, fekvő spániel. Gratius Faliscus, egy római, olyan kutyát ír le, amely "a földhöz lapulva, izgalomtól remegõ végtagokkal, kitágult orrlyukakkal" jelezte a vadat. Mivel ekkor még nem voltak (elterjedve) lőfegyverek, a vadásznak 50-20 méterre meg kellett közelítenie a vadat lövés előtt, ezt a kutyának hangtalanul, fekve kellett kivárnia.

 

5: Vizslák

Ebből a hármasból a vizslág csoportja a legnépesebb. Tulajdonképpen az egykutyás vadászás alaptípusai. Szinte minden európai országnak van egy vizslafajtája, az angoloké a Pointer, a németeké a Német vizsla, a Weimari vizsla, a két Münsterlandi vizsla, de van Olasz vizsla, Dán vizsla, Francia vizsla, természetesen Magyar vizsla (képen), de még Szlovák drótszőrű vizsla is létezik, ami tulajdonképpen a mi drótosunk unokaöccse. Feladatuk a vad felkutatása, és jellegzetes pozícióban való jelzése, "pointírozás", ez az egyik mellső láb erőteljes felhúzását, falamint a nyaktól a farok végéig a gerinc kimerevítését jelenti, mintha az egész kutya egy pontra mutató nyíl lenne. DE mivel ezek a kutyák általában mindenes vadászkutyák voltak, így a feladataik közé tartozott a lelőtt vad elhozása, esetleg a menekülő állat elfogása, lefogása a vadász odaértéig. Drótszőrű, sima azőrű, szállkásszőrű és hosszúszőrű változatban tenyésztik némelyik fajtát, az utóbbi szőrváltozat a szetterekhez teszi őket hasonlatossá.

1 komment

Címkék: vizsla spániel szetter 7. fajtacsoport 8. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr10653069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszik, hogy úgy írod le az egyes fajtákat, hogy akárki megértse, meg tetszenek a képek is. Még többet még több kutyafajta történetéről :)
süti beállítások módosítása