Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Belga Juhászkutyák (FCI: 15)

2009.04.04. 18:02 :: hatláb

 Érdekes módon a belga juhászkutya négy egymástól nagyon különböző fajtatípust foglal magában. Más fajtáknál is elfordult már, hogy ugyanaz a standard (fajtaleírás) vonatkozott több méret- és szőrváltozatra, sőt a színváltozatok szinte sohasem alkotnak külön fajtát, de a belga juhászoknál ez a különbség a leginkább szembeötlő.

A fenti képen a négy változat, balról jobbra pont népszerűségi sorrendben a legismertebb felé:  Laekenois, Malinois, Groenendael, Tervueren.

Elvileg csak a szőrminőségben kellene, hogy különbözzenek, de (köszönhetően a szeparált tenyésztésnek is), a vérmérsékletben, felépítésben és a felhasználásban is vannak eltérések. A belga munkakutyák lényeges típusai jelennek meg a háromféle szőrváltozatban

Laekenois:

A legkevésbé ismert típus, mivel sem kinézetében nem olyan megkapó, mint a fekete groenendel, és munkakézségében nem olyan fegyelmezett, mint a Malinois. Viszonylagos népszerűtlenségéhez hozzájárult még az is, hogy a tenyésztők nem tudtak egységes álláspontot kialakítani a Leakenois színét illetően, ezért sok tenyésztőnek elege lett, és más fajtához pártolt át. Manapság azonban ez az ismeretlenség előnyére vált, hiszen így ez a típus megmenekült a túltenyésztéstől és megőrizte eredeti munkakéspességét. Valamint a négy ípus közül a Laekenois a legalkalmasabb a szabadtéri tartásra ellenálló göndör-szálkás szőrtakarója miatt.

Malinois:

A rövid szőrű belga. Egyre népszerűbb, és nem csak a "hagyományos" belga-sikerterepen az agilityben, hanem az őrző-védő munkában/sportban is egyre inkább fölváltják a Német juhászkutyákat. Gyorsabbak, könnyebbek és egyszerűbben kiképezhetőek keleti rokonaiknál, ugyanakkor az általános vélekedés szerint agresszívabbak is. (természetesen ez nem feltétlenül igaz minden kutyára, de fordítva sem). Aljszőrzetük a barna bármilyen árnyalatát fölveheti, fedőszőrük viszont fejete, így nagyon érdekes, bársonyos fényt kap a bundájuk. Alapvetően egyszínűek, de kisebb fehér foltok megengedettek, valamint egy fekete arcorri maszk az általános. Tőlünk nyugatabbra még népszerűbb, mint itthon.

Groenendael:

Hosszú szőrű, fekete belga juhász. Nevét egy belga kastélyról, Grönendael-ről kapta, és egy bizonyos nicholas Rose tenyésztette ki ezt a típust. (Van egy még az FCI által nem elismert fajta is, a ősi belga juhászkutya, ami szintén a "gröni"-re hasonlít leginkább.) A Második Világháborúban szanitéckutyaként és vöröskeresztes ebként is szolgált. Különösen szoros rokonságban áll a Tervueren-nel, olyannyira, hogy egy alomban kétféle kiskutya is születhet. Mint minden belga juhásznál, a szukák és a kanok közötti méretkülönbség igencsak nagy (azaz a másodlagos nemi jegyek kifejezettek).

Tervueren:

Magyarországon a legnépszerűbb belga. Színe a Malinois-hoz, szőre a Groenendael-hez hasonló. Nem ők a németjuhászok, nem használják őket őrző-védő munkára sem. Nem egy jelentős ország szülöttei, de a sültkrumplit a belgák találták ki, Agilityben ők a császárok, és igen, a vakvezetésben és mozgássérült-kutyaként is megállják a helyüket! Tervueren, én így szeretem. ;)

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr571025310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó ez a (wiki)Dogpédia!
:)
Az első kettőt még egyáltalán nem láttam élőben. Érdekes példa arra, hogy mi a különbség egy akármilyen keverék kutya és a fajtatiszták között - az első kettő tőlem keverék is lehetne. Csak ezek pedigrés keverékek. :)
szerencsére a malinois egyre gyakoribb nálunk, a mentőkutyák és rendőrutyák között már nem ritkák. Laekenoist nem hinném, hogy tenyésztenének itthon.

sajnos a magyar wikipédia erősen hiányos ha a kutyafajtákról van szó, de dolgozom rajta :)
süti beállítások módosítása