Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Tacskó (FCI: 148)

2009.04.25. 18:44 :: hatláb

 Kevés fajta mondhatja el magáról, hogy egy egész fajtacsoportot birtokolhat (legalábbis az FCI beosztása szerint). Tulajdonképpen egyetlenegy ilyen kutyafajta van, és ez a Tacskó. Azt hiszem, az indexes srácoknak is van egy ilyenjük.

 

Ha egy "átlagembert" a tacsik tulajdonságairól kérdezzük, rögtön a rövid lábuk ugrik be.  Pedig nem csak nekik nincsenek Cameron Diazhoz hasonló combjaik. A basset termékcsaládhoz sok kutyus tartozik. Legismertebb közülük a Culumbo-kutya, a Basset Hound, de vannak még francia bassetek is szép számmal, ráadásul a terrierek egy része is hasonló arányokkal büszkélkedhet. A német nyelvterületen pedig tacskóknak hívják őket. (Nem csak a "sima" tacskó létezik, van még például a Vesztfáliai tacskókopó is) Pontosabban nálunk hívják őket tacskónak, dajcséknál Dachshund (borzkutya), Dackel vagy Teckel a nevük. Az utóbbi két elnevezés diszjunkt halmazt alkot, Teckel-ek csak a munkavizsgás Dachshundok lehetnek.

Mint a nevéből is kiderül, a tacskókat elsősorban borzvadászatra tenyésztették ki, de a terrierekhez hasonló munkakörrel is bírtak, magyarul kotorékebként is használták őket. Mint már egy posztban leírtam, a kotorékkutyák nem azok a kimondott anyámasszony katonái. Beküldik őket a kotorékba (éjjeli ragadozók földalatti rejtekhelyei), a kutya bemegy, megverekszik a rókával, nyesttel vagy borzzal, és a győztes a harc végén kijön az odúból. Nyilvánvalóan itt is hatott a természetes szelekció, így csak a legrátermettebb -ebben az esetben- tacskók kerültek továbbtenyésztsére.

Már az ókori egyiptomi falrajzokon is láthatóak rövidlábú kutyák, de a mai tacskók tudatos európai tenyésztés eredményei. Ez a sok esetben előnyös genetikai deformitás már régen kialakult, ráadásul kétféle változat is kefejlődött egymással párhuzamosan, az úgynevezett egyenes és görbe lábas típusok. a tacskó az utóbbihoz tartozik.

Összesen kilenc típusa létezik a tacskók családjának. 3 méret és három szőrváltozat permutációja, ezen kívül rengetegféle színváltozat. A három méret: normál, törpe és nyulász ; a három szőr: rövid, hosszú és drótos. (Érdekes módon a világban messze a drótszrőű változat a legnépszerűbb, Magyarországon azonban még a rövidszőrűek vannak jobban elterjedve.) Elvileg a méreten és a szőrminőségen kívül semmiben nem szabadna különböznie a kilenc típusnak, de természetesen ez nem így van. A legkisebb, nyulász (kaninchen) tacskókon eléggé könnyen észrevehetők az úgynevezett törpe-jegyek (gülü szem, gömbszerű koponya, befelé forduló könyökök, erős stop).

Noha nagyon elterjedt kutyafajta, mégsem ajánlható mindenkinek, hiszen egy nagyon mozgékony, öntudatos terrierről-vérű kutyáról van szó, de természetesen megfelelő neveléssel igazi társ válik velőle.

 

UPDATE: Itt egy kép

 

18 komment

Címkék: német tacskó 4. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr971003657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kemény csávó :) jó kiállású kis dög van a képen :)
A tacskó a legokosabb, legkedvesebb, legeselegeslegeslegértelmesebb kutya, imádnivaló!
A hugom szerint a mi tacskonk meg beszelni is tudott. Az biztos hogy az volt a leginkabb minden hajjal megkent kutyank.
@Cuncimokus: Pontosan. :) És rengeteg szeretetet lehet neki adni, és ő is rengeteget tud adni. Édes kis bohócok, igazi társak. :)
na aszálkás a csucs:-)
Columbonak basset hound-ja volt, pontosabban.
Amit sosem ertettem a tacskokkal kapcsolatban, hogy miert tartjak oket eloszeretettel alkoholistak (feltunoen nagy a paros aranya barmilyen mas kutyafajhoz kepest)
"Már az ókori egyiptomi falrajzokon is láthatóak rövidlábú kutyák"

Arra számitottam, hogy ha idejövök látok egyiptomi falrajzot, erre semmi:(

@Mao elvtárs: Nekem az öregnéni-tacskó párosítás tűnt fel leginkább. (Amúgy valószínűleg azért lehet, mert itthon ha valaki kisméretű kutyát akar venni olcsón, akkor valamilyen tacskókeveréket szerez be. Na most ha már egy kutya megvételénél az ár a fontos, azaz nem képes az illető felelősen gondolkodni egy állattal szemben, akkor valószínűleg a saját életével szemben sem lesz képes rá.)

@Páneurópai Harci Kos: A kuncsaftok kérése számomra parancs :).
Sziasztok!
Ha valaki azt hiszi, hogy a legokosabb kutyafajta a tacskó, akkor tévedett.
Sokan nem gondolják, de mégis egy Skóciában is őshonos kutyafajta, a Border Collie érdemelte ki ezt a címet.Nagyon intelligens, és engedelmes, soha nem agresszív fajta.Nagyon szép kutyák a Border colliek.
Itt olvashattok róla többet.Ja, és nagyonis jó magyarországon a fajták ismerete, erről is árulkodik, hogy a világ legtartalmasabb kutyáskönyve(képekkel is illusztrálva!) a Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989) című könyv, amit MAGYAR kynológusok írtak.Itt olvashattok többet a border collie-ról(ez a leírás a följebb említett könyvből származik ami nekem is megvan), és böngészhettek is az oldalon: www.kutya-tar.hu/fajtak/border-collie
További szép napot!
Kedves dorina.

Ezen a blogon is volt már szó a "legokosabb" kutyfajtákról.
itt: ebenci.blog.hu/2009/01/02/okoskutya

Kérlek ne reklámozd a könyvet (noha tényleg nagyon jó könyv, nekem is megvan, de azért nem a világ legjobb kutyás könyve, főleg, hogy viszonylag régi), főleg ne az oldaladat, ami gyakorlatilag e könyv online másolata. Apropó, tud erről, és a jogdíjakról Szinák János, vagy Veress István?

Ja, és mellesleg Border collie nem skóciai fajta, hanem inkább angliai (ha már), a skót-angol határon (border) teljesített legtöbbször szolgálatot.
APROPÓ...Drága Encike...Mielőtt még azthinnéd hogy az az én oldalam, csak úgy szólok...NEM AZ ENYÉM!!!!Attól még hogy én írtam.Bocs, de tévedtél.Másrészt tudom, hogy honnan származik a border collie(tuti, hogy azt gondolod: akkor miért nem, azt írtam?Nos tudni akartam, hogy te tudod-e...)(Most tuti azt gondolod:Na persze...)(Na jó ha nem hiszed, nem hiszed, a te agyadban van baj...)
ÍRD MEG NEKEM, HOGY MELYIK A LEGJOBB KÖNYV HA TE ANNYIRA KUTYÁS VAGY!!!!légyszi, tudni akarom...SZIJJA
Másrészt meg kigondolná azt, hogy a BORDER collie nem border-ről származik?Tudod hol van border?A legrövidebb autós útvonalon számolva, 2093km-re innen.Mióta kutyázol??
Hé, písz, nem akartalak én megsérteni a becsületedben :)

1. Tök mindegy, kinek az oldala, ne reklámozd, ez a blog nem arra való.

2. Ezeket a zárójeles megjegyzéseket nem értem, komolyan. Csak magadat hergelted föl anélkül, hogy tudtad volna, mit válaszolok rá :)

3. Nos, nincs olyan, hogy "legjobb" kutyás könyv. Mindegyiknek van előnye, és hátránya is. A Szinák-Veress féle könyv legnagyobb hátránya, hogy viszonylag régen íródott, és pl. olyan fajtákat ír ritkának, amik azóta megszaporodtak és fordítva. Nekem a rajzolt képek sem annyira tetszenek benne. Szakmailag szerintem jó könyv, ami küllemi és jellemi leírásokat illeti, bár az utóbbi elég szubjektív dolog. Másik példa: Dr. Bruce Fogle: Új kutya enciklopédia c. könyvében gyönyörű képek vannak, de szakmailag eléggé kifogásolható, többek között a puli a vízikutyákhoz van sorolva. De köszönöm a kommentedet, jó ötletet adtál, hamarosan írni fogok a kutyás (határozó)könyekről is :)

4. A második kommentedet nem értem. Miért is ne tudnám, hol van a határvonal Skócia és Anglia között? Hogy jön most ez ide? Ha te nem tudod, akkor megmutatom, itt:
www.ogles.org/images/Scotland_1.gif

5. Nem Encike, Klopédia :) (Lázár Ervin)
Sőt, mennyire szánalmas már, hogy 2 friss reggel ír meg összesen 3 darab hozzászólást? :D:D

De hogy ne csak off legyen:
Tudtátok, hogy az 1972-es müncheni olimpia kabalaállata is egy tacskó? Waldi a neve: en.wikipedia.org/wiki/Waldi
Nah mindegy, már megnyugsziltam.Egyébként jó ez a blog.
süti beállítások módosítása