Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Molosszusok 1.

2008.11.14. 19:21 :: hatláb

 Nem igazán jó cím ennek a bejegyzésnek a molosszusok, mert nem csak kétszáz kilós, lógóbőrű, rövidorrú, félelmetes kutyákról fogok írni. De a következő fajtákban közös (talán egyedül ez), hogy őseik a molosszusok. Ma vannak köztük dogok, ölebek, bulldogok, hegyikutyák.

De mi is az a molosszus?

A Molosserek egy királyi nemzedék voltak Epirusban (Epirus a Balkáni félsziget délnyugati részén fekszik, ma félig Görögországhoz, félig Albániához tartozik). Nevüket később nagy, félelmet keltő védőkutyáikra is használták az akkori emberek. Nagy Sándor is ilyen kutyákat használt a hadjáratain, de elsősorban nem mint harcikutyákat, hanem mint hadikutyákat, akik a tábort védték. Akkoriban nagyon sokat értek ezek a kutyák, és hogy a Jón-tenger partján élő emberek megőrizzék a monopóliumukat, csak kan kutyákat adtak el, szukákat sohasem. A molosszus szóból származik a mai masztiff szavunk.

Besorolás

Eléggé nehéz. Legjobb, ha ismét az FCI besorolását veszem alapul. Dogszerű kutyák, hegyikutyák és svájci hegyikutyák, de ehhez hozzáveszem még az ölebek között található molossszoid kutyákat.

1: Dogszerű kutyák

Az "igazi" molosszusok. Masztiffok, bulldogok, dogok, egyebek és ezek keverékei. Leginkább a melegebb országokból származnak, régen bikaheccelésre, kutyaviadalokra, házőrzésre, emberőrzésre tartották őket. Mivel szinte mindig a gazda utasításait kellett követniük, megtanultak szorosan együttműködni az emberrel. Ide tartozik a legtöbb "nyomott orrú" fajta. Érdekes, hogy mivel rövid az orruk, és viszonylag előre áll mindkét szemük, az emberekéhez hasonló a látásuk. A vadászkutyáknak, és az egyéb hosszú orrú kutyáknak (meg a lovaknak, farkasoknak) a fejük két oldalán helyezkednek el a szemeik, így a perspektivikus látásuk nagyon jó (nagy területet látnak be), viszont a térlátásuk rossz (a két szem látómezeje csak kis területen metszi egymást), a rövidorrú fajtáknál viszont fordítva: kis látómező, nagy térlátás. Ennek következménye, hogy az utóbbi kutyák jobban észlelik az apróbb mozgásokat, mint például az arcmimika, így genetikailag (is) "jobban megértik a gazdit".  

Legismertebb képviselőjük talán a Bulmasztiff (képen), de sokaknak a masztiff a Nápolyi masztiffot jelenti, a bulldog az Angol bulldogot, a dog pedig a Német dogot, amit sokan tévesen Dán dognak neveznek. Angolok hívják Great Dane-nek, a magyar elnevezés Német dog. De rajtuk kívül ide tartozik még a Német boxer, az Argentín dog, de még a Shar Pei is.

Az emberekkel nagyon barátságosak, de persze nyilván itt is van kivétel. Kanoknál előfordul, hogy más kanokkal összekapnak a dominanciára való törekvésük miatt, ezért következetes nevelésre van szükség. Nem kellenek nagy fortélyok, mivel ezek az állatok azonnal megértik, mit akarunk tőlük. És ennek megfelelően vagy megcsinálják, vagy nem. Mert nagyon nagy csibészség is lapul ám bennük. Ha lehet, kibújnak a szabályok alól. Sokszor szinte lehetetlen ellenállni egy masztiff nézésének, de meg kell próbálnunk, mert nincs szebb, egy gazdájára odafigyelő, engedelmes kutyánál. Talán csak sok együtt játszó molosszus-kölyök.

 

 

 

 

28 komment

Címkék: dog bulldog molosszus masztiff harcikutya 2. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr70678039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barát jönni kérdés 2008.11.14. 23:02:42

Kérlek, ne haragudj, hogy nem a tárgyhoz szólok (nem ismerem a molosszusokat, illetve most már kicsit igen), de munkám során gyakran látok kutyát-gazdit, és olyan régóta feszül bennem a kérdés, ami talán egy ilyen szép, kulturált blogon kicsit megbeszélhető is lehetne, hogy:

Az az ember, aki városban, lakásban, betonon kutyát tart, az vajon mit ért az alatt, hogy ő szereti az állatokat?
Barát..., felvetésed alapján kissé sötétnek tűnsz. Ha netán zavarna, olvass kicsit utána, mit is jelent az, hogy a kutya falkaállat (falkavezér, mindennapos tevékenység, élettani szükségletek stb.) Aztán kérdezhetsz (bár valószínűleg sokat nem fog rajtad segíteni).

Lángharcos 2008.11.14. 23:50:27

Barát, mennyivel jobb az, amikor 2 négyzetméteres falatnyi kis előkertben ki van kötve a kutya? akkor már övé egy 60 négyzetméteres lakás. Gazdi, aki időt tölt vele, amit csak vele tölt, senki mással.

Más kérdés, hogy ezen gazdák hány százaléka olyan kultúrlény, hogy összeszedje a kutyapiszkot, de ezzel nem az állat elhanyagolását bizonyítják, hanem azt, hogy mennyire tojnak más emberek fejére.
Az meg nem állatbarátság kérdése. Vagy igen?
Alfie: Válaszod alapján te meg egészen hülyének tűnsz. Az általad elmondottakból ugyanis egészen nyilvánvalóan az derül ki, hogy a kutya egyáltalán nem tekinthető a definítíve emberinek nevezhető környezet részének, ugyanis a valódi embermivolttal bíró emberi lény, szemben a kutyával, akarata ellenére nem szervezhető semmilyen hierarchikus szisztémába. Tehát sem fogalmilag, sem ténylegesen nem falkaállat.
Ellentétben veled persze...

a válaszodra a kérdés:

mi a társadalom?
A társadalom, mint jelenség, önmagában csak egy spontán természetes alakulat. Semmi köze semmiféle hierarchiához, ill erőszakhoz, mivel mindezek csak a különböző hatalmi organizációk, erőszakszervezetek (állam, politikai intézmények, katonaság, stb.) megjelenésével kerülnek bele. A társadalom és az állam összekeverése, összemosása, felcserélése tehát néha csak téves gondolat, de többnyire inkább szándékos aljasság műve és következménye.
Barátkutyi, valami gond van az önbizalmaddal? :DD
Az ember csoportalkotó lény, s az alkotott csoportok hierarchikus szerveződésűek.
"Akarata ellenére"... :))
Sok problémád lehet, de legyen ez a te bajod, kutyimutyi...
Szerintem ugyan olyan egy embernek betonon, 30 nm-en, panelban élni, mint a kutyának.
De ha tényleg szereti azt az állatot és gondoskodik róla, mindkettőnek jó.
Kutya nélkül lehet élni, de minek...
Kutyika, te akkora marhaságokat írsz: társadalom mint spontán alakulat, társ. és állam összekeverése a kutyatartás kapcsán :D
Tudsz te egyáltalán absztrahálni...?
Külön ajánlom neked a Bender log szerveződését (és indulóját)!
Pont megfelelő lesz ismereteid bővítéséhez :DD
Alfie: Szűk agyad tágítása nézetem szerint teljesen meddő iniciatíva. De a mások kedvéért: Az ember nem csoportalkotó lény, csak, valódi autonomiájánál fogva, csoportalkotásra is alkalmas lény. Nagyon nem ugyanaz. És ezekben a csoportokban annak arányában jelenik meg a hierarchikus szerveződés, minél kisebb a valódi személyi autonómia mennyisége és aránya. Legalul vannak az állati szintű organizációk, minimális egyedi autonómiával, kizárólagosan hierarchikus szerveződéssel, és a te élénk és tevőleges közreműködéseddel.
Egyszer még hálás leszel önzetlen segítségemért, ami nélkül fingod nem lenne, hova tartozol, attól tartok.
Szánlak :DD
(S mivégre ezek a meddő önigazolási s egyben szánalmasan áltudományos kísérletek? S az indulat?)
Huxley-nál vajon mi lennél: delta?
Pillanatra nem értettem , mert ilyen állat módra csak te tudsz fogalmazni, de most már világos. Azért akartál belerúgni "Barát jönni.."-be is jó nagyot, mert azt hitted, hogy én vagyok... Beszarok menten... A röhögéstől..
Szeressük egymást gyerekek. :)

Eddig nem tudtam erről a blogról, jó hogy kitették, feliratkoztam.

Üdv,
Phaidros
Nem értem, milyen hagymázas víziók éltetnek...
Küzdjél csak tovább!
Kitartás :D
Sokadszor: Nyasgem...
Kutya akkor se való városba, mert nem és kész. Akinek esze van, tudja.
Kutyimutyi stílusa elbájoló...
Ráadásul bizonyos agyi képességek hiányával tüntetve valakivel alaposan összekever. Némi indulatlevezető testmozás talán segítene :))
(De legyen ez a kis butuska és feleslegesen fontoskodó párja problémája...)
"Kutya akkor se való városba, mert nem és kész. Akinek esze van, tudja."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
barát jönni kérdés:
Nagyon sokban függ a kutya fajtájától, hogy lehet-e betonon tartani, jó-e neki. Általánosságban annyit mondhatok, hogy ha sokszor és sokat vagy együtt a kutyáddal, törődsz vele, szereted meg ilyenek, nagy baj nem lehet, mindegy, hogy betonon vagy füvön.

phaidros: remélem, később is örömödet leled majd az olvasgatásban!

Érdemes lenne a társadalmi-kutyás vitához hozzátenni, hogy amikor az ősember először vett magéhoz árva farkaskölyköket, az emberi társadalom is egészen más volt. Azóta mi is, és a kutyáink is nagyon sok változáson mentek keresztül, mondhatni együtt alakult az emberi közösség a kutyákkal. Így aztán van olyan kutyafajta, ami az egyik embertípushoz idomult, van olyan, ami a másikhoz.
hasonló kutyám van, mindenre megtanítható, ha ő is akarja.
Kutyika,
Remélem a kutyáddal is hasonlóan társalogsz, és tudományosság látszatát keltve mint egy definitive együttes iniciativa keressetek szavakat az Idegen szavak és kifjezések szótárából természetesen józanul :)
A kutyáimat (puli, kuvasz, labrador) 10 000 m2 en tartom "szabadon" mégis kirándulnak ha kedvük tartja bármit csinálhatok ellene. (Ilyen akciók után mindennapos a helyi nemes és nemzetes vadászlobbyval történő jogi és szócsata :) Kettő közülük menhelyről jött pár m2 es kennelből...falun egy kutyának szerintem jobb. De sok esetben láttam hogy városból hozott ebek bizony szarul érezték magukat a nagy szabadságban.
egy kutyás blogon miért egymást kell ölni? :|
peace
Kutyika megszüntette Michel Foucault összes problémáját, nincs hierarchia. Hurrá.
primitív:

Remélem tudod, hogy nagyon veszélyes dolgot művelsz: Egy kutya kijelöli a territóriumát, csakúgy mint egy vadon élő ragadozó, és azt védi. Aki (jelen esetben ember) ezen a területe belülre "merészkedik", azt a kutya megharapja. Nos, amíg drága ebünk csak a saját kertünket tekinti területének, nincs is ezzel semmi gond, de amikor rendszeressé válnak ezek a "kirándulások", már a közeli erdőt/mezőt/utcákat is védeni fogja, és bumm, így lesz a kutyaharapás. Különösen a kuvaszban van erős területvédő ösztön.

Azt nem mondhatod, hogy nem tudsz tenni ellene, erre van a jó, erős kertés.
hatláb: nem én művelem :) - a kutyák. A kuvasz vak már két éve, ő nem kiránduló. Egy gyerektáborban nőtt fel és nyáron volt 10 éves. (szép kor az esetében) A gyermekem rajta alszik néha. És ha jön egy vendég a körbevezeti az udvaron vakon és megmutatja mit lehet elvinni. (Az igazsághoz tartozik, hogy 50% kuvasz , 50 % labrador eredmény egy nagy - 50 kg - hófehér középhosszúszőrű labrador.) A kerítés hátul úgy néz már ki, mint 56 ban a Bpi utcakép. Mindig találnak utat maguknak. A puli az agy, a labrador az erő. A pulinak már nincs foga a drótrágástól. Ja és kb 400 m kerítést kell gondozni. Nap mint nap.
Lehet, hogy kicsit erős voltam az előző válaszomban, de tudod nagyon sok ember engedi "csak úgy" ki sétálni a kutyáját az utcákra, városszélekre, stb. Ez pedig a fentebb említettek miat baj. Lehet, hogy pont a te kutyáid nem bántanak senkit, de ez akkor is veszélyes üzem. Elég, ha csak megugat valakit, az a valaki pedig megrúgja, megüti. És a területvédő ösztön egy ösztön, épp ezért bármikor előjöhet, ezek miatt egyedül nem szabad kiengedni a kutyákat. De mindegy, nem ragozom tovább.
Biztos nehéz 400m kerítést gondozni, de sokaknak sikerül, ez nem lehet kifogás. De akár a 400m kerítésből biztosan van mondjuk 80m jó állapotban lévő rész, azokból az elemekből építhetnél egy 20X20m-es kertet, ahol lehetnének a kutyák, és mondjuk elvihetnéd őket sétálni naponta fél órát.
Hát ja :) veszélyes üzem egy vérszomjas puli ... amúgy meg azért veszélyes, mert ellőtték mindkét láb, és az állatkórház rakta össze. Szegény megtanult két elsőnmenni , de már kinőtte uszkve háromnegyed év alatt. Természetes, hogy kirándulnak velünk. Mai történet Puli el én szalad utánna Labrador . A puli 0.01 sec alatt: lyukkapar, félcsomó szőr ki, kerítést felnyom és illaberek. én: a Labradort még elkaptam Neki izomból kell megoldani. A puli ment vagy 200 m -t majd elbizonytalanodott és visszajött... ezek bulizni járnak ki magában egyik sem megy sehova...
Kutya a lakásban kérdéskörhöz szólnék.
Kertes házban kutyaajtós megoldás van négy kutyának. Két stafford szivesen randalírozik kint, egy pumiszerű keverék inkább bent a lépcső alatt heverészik, esőben már alig lehet kicipelni sétálni is.
Egy retriever keverék inkább a nappalit választja a kert helyett. Úgy "elszenved" egész nap a kanapén, mint a huzat.:)
süti beállítások módosítása