Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Pointer (FCI: 1)

2009.08.15. 16:13 :: hatláb

 A vizslák telivérje, mondhatnánk. A brittek, bármibe belekezdenek, azt igyekeznek a tökéletességig vinni, amire a majd később a sznobok mondhatják "Igen, szerintem is ez a legjobb". Ahogy az angol telivérek, úgy a Pointerek is egyesítik a híres angol eleganciát a precizitással. (Ahogy az agarak az arabs lovakhoz hasonlítanak.) A pointer-telivér párhuzamra még visszatérek.

Angliában alakult ki a Pointer, természetesen, de a legősibb története valószínűsíthetően olasz, illletve spanyol spánielekre és egyéb vadászkutyákra vezethető vissza. Valószínűleg Bloodhound is szerepet kapott a kialakításában.

A pointer, mint neve is elárulja (to point = mutatni) jellegzetes állásával jelzi a vadat. Mellső láb felhúzva, az egész kutya, mint egy nyíl, mutatja a helyet, de nem ijeszti el, csak megfélemlíti a madarakat, míg a vadász lövéstávolságba nem ér, akkor aztán a kutya felriasztja a szárnyasokat, hogy a gazdi szépen lelőhesse őket. Természtesen, ahogy a telivérek a saját feladatuk, úgy a pointer is ennek a munkának a specialistája. Rohanvást átkutatja a terepet, hogy minél több madarat tudjon megtalálni, felhajtani.  Ennek megfelelően gyorsak, kitartóak és temperamentumosak, valamint természetesen elég idegesek is. Aki ült már angol telivéren, az tudja, miről beszélek.

Ennek megfelelően kevésbé alkalmas családi kedvencnek, bár nagyon könnyen tanul, viszonylag könnyen is kezelhető, szeretetre méltó karaktere van, más kutyákkal és emberekkel jól kijön. Érdekesség még, hogy nagyon tiszta. A legtöbb kutya ugyanis azt szereti, ha minél büdösebb és gusztustalanabb dolgot tud megenni, vagy belehemperegni, de a pointer nem. Nemesi telivér-eleganciája ezt nem engedi meg, ugye. Viszont nagyon nagy a futási igénye, és a vadászösztönét is nehéz kordában tartani, ezért aki nem tudja biztosítani kutyájának minimum heti rendszerességgel a vadászatot, az inkább ne tartson pointert. (Ugyanúgy, ahogyan egy angol telivér sem való egy mezei lovas iskolába.)

Létetik az angol pointernek egy dán rokona, a Hertha pointer is. Ez fajta angol rokonánál finomabb, szárazabb és elegánsabb felépítésű. Jellengzetesen faló-vörös színű, az FCI által nem elsimert fajta.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr491263944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

" ... nem ilyeszti el ..."

Illene helyesen leírni ezt a szót!
Ugyan kérem! A magyar vizsla sokkal aranyosabb. Hajrá magyar vizsla!
Az "ilyesztést" már kipécézték, joggal. Jellemző persze a kritikátlan sznobizmusra, amelyből ez a kis cikk táplálkozik. Milyen a pointer? Tiszta, előkelő, aki ült telivéren (vajon hányan az Index olvasói közül?)tudja, aki nem tud hetente vadászni, elveszett ember pointerileg, ugye..:-)

Jól van, nem bántom a kedves állatot, de leszögezem, hogy a mi vizslánk, főleg pedig az ÉN vizslám, semmivel sem marad el a brit rokon mögött... :-)
Hát, hogy a britek szeretnek dolgokat a tökéletessig vinni, ahhoz lenne egy-két szavam. Kevés dolog áll messzebb az igazságtól. Ez nagyon téves elképzelés. Sőt.
@belekotty: Már előre látom a hozzád hasonló sok ostoba megjegyzést.
1. Volt már pointered? Nem. Szerintem most láttál képről először. Szóval mindaddig nem kellene leszólni a fajtát.
2. Kinek ez, kinek az a kedvence. Felesleges a hasonlítgatás. Aki a kínai kopaszkutyát szereti, annak nem kell pointer, vagy magyar vizsla.
3. Nem is mindig a fajta a lényeg, ugyanis mindenkinek a saját kutyája a legkedvesebb, mégha csúf keverékről is van szó.
Nekem volt, van szerencsém magyar vizslához és pointerhez is. Mindkettő csodálatos a maga nemében. A pointer jóval ritkább és kevésbé ismert nálunk és ezért jellemzően még nem túltenyésztett, nyavalyáktól problémás fajta. Sajnos ez manapság a magyar vizsláról már nem mondható el.
@Parajpuding:

Biztosan így van, de miért kell ilyesmiért valakit leostobázni? Neki az tetszik. Olyan nagy baj ez, illetve akkora butaság?

Ami engem illet (szintén nem vagyok beszámítható?), nekem mindegy.

Ki lehetne hagyni az indulatot abból, hogy kinek melyik kutya tetszik. Különben mindnyájan megveszünk.
ebbő' (érted eb-ből) is ugyanolyan ízű a kolbász baz+
@Rá Dios, hatláb:
A hazai lovardák tele vannak pályáról lehozott telivérekkel. Kiöregedett, kicsit sérült, vagy egyszerűen nem versenyképes példányokkal, amik "választhatnak" a vágóhíd és az iskolalóság között. Én is ültem ilyenen, ahogy az index olvasók közül is bizonyára elég sokan. Ha el nem árulják, nekem kezdőként (életemben másodszor ültem lóra) bizony nem tűnt volna föl, hogy telivér :D
@Parajpuding: Hülyegyerek! Ez a net nagy hátránya hogy olyanok is írnak akiket kár volt megtanítani írni-olvasni. Illetve téged olvasni nem tanítottak meg. Én azt írtam hogy a vizsla sokkal aranyosabb, nem szóltam le a poinert, vakhangya!
Korrigáltasd a funkci dislexidet egy logopédussal és amíg ezen nem vagy túl, csak az egeret használd, a klavit ne!
te jó ég, vannak olyanok akik vasárnap hajnalban kutyafajták miatt agyalják egymást a neten. Ez a legviccesebb dolog, amit az elmúlt 5 percben olvastam...
egyébként az angol bulldog a király. Hogy a kutyákhoz is hozzászóljak...
az "ilyen"-ér elnézést kérek, nem tudom, hogyan csúszhatott be...

A pointer=tökéletes témáról meg csak annyit, hogy kéretik észrevenni a burkolt iróniát a posztban :)
az "ilyeszt"-ért elnézést kérek, nem tudom, hogyan csúszhatott be...

A pointer=tökéletes témáról meg csak annyit, hogy kéretik észrevenni a burkolt iróniát a posztban :)
@hatláb: észreveszek én bármit. A téma és az idő kombinációja az, ami viccessé tette a hozzászólásokat
Igen, én is hallottam már említeni, hogy a pointer még idősebb korban is elég izgága fajta. Biztos, hogy okos és gazdapárti kutya, de csak vadászatban lehet jól kijönni vele, higgadtabb életmódra már nem nagyon hajlik. Kicsit végállomás egy jó tenyésztési irányban. A vizsla, persze ebbe sok félvárosi családi vizsla is beleszámít, nyugodtabb, tempósabb kutya, nem teljesen hasonlítható össze a kettő. Nekem volt angol szetterem, az udvaron kis "kétlábúkölykök" csimpaszkodtak belé, húzták-vonták, és morranás nélkül tűrte. (Érdekes, hogy a jól szocializált kutyák mennyire megértőek a kisgyerekek iránt, mintha éreznék, hogy azok is kölykök, szertelenkednek, nem kell őket bántani.) Vizsláról szóról-szóra ugyanezt hallottam. Pointerrel nem próbálnám ugyanezt. Nem mintha veszélyes lenne, csak türelmetlenebb. De elsőrangú munkakutya hírében áll.
Erősítendő az eluralkodni látszó békülékenységet összegzem az eddig elhangzottakat.
1. Minden kutya egyformán kedves (valakinek),
2. Nincs két egyforma kutya,
3. A magyar vizsla kicsi is, sárga is, de a miénk...
@A Nép - Te vagy!: Nos, akkor legalább ketten vagyunk, akik nem vették észre a jócskán beburkolt iróniát :-)
OFF, de nem lehete valahogy ezt az emagyarországos köcsögöt úgy globálisan kitiltani a blog.hu-ról?
Gyerekkoromban volt pointerünk - igazi családtaggá vált.
Tanulékony és okos kutya - talán még okosabb is volt mint mi, gyerekként... :)
Óriási a mozgásigénye: amellett, hogy egész nap rohangált fel-le a kertben, szüksége volt napi 2 órára kint a mezőn is.
Most panelban élünk, biztos, hogy tartanék még egyszer, de kizárólag kertes házban.
Volt pointerem, szerintem gyönyörű kutya volt, nekem nagyon bejött. Az igaz, hogy nagyon agilis, sok mozgásigénnyel. Kertes házban kell tartani és sokat kell futtatni, lakásba nem való. Lakásba egyébként semmilyen kutyát nem szabadna tartani, de hát most majd jönnek az öreg néninek ez az egyetlen társa szintű hozzászólások a fejemre. Különben is, a kutyatartáshoz némi intelligencia is társulhatna. Elnézem a kutyákat a mostani lakásom környékén Pesten, ahogy húzzák/húzatják magukat. Szájkosár (sokszor póráz is) nincs, a kutya meg nagyjából annyira kezelhető, hogy hagyja magát hosszas rángatással és üvöltözéssel arrébb vonszolni, miközben más kutyák látványától sokszor megőrülnek.
@Jeff: OFF minden blogban feltűnik, elhinti ezt a hülyeséget és lelép. Az a baj, hogy többen is vannak.. ON
írtam ám a vizsláról is:
ebenci.blog.hu/2009/01/24/magyar_vizsla
Ott sem voltam tárgyilagos.
@Jeff: most moderáltam de nem tiltottam ki, mert ide még nem írt. Legközelebb ez is meg fog történni, egész blog.hu-ra vonatkozóan meg ugye nincs hatásköröm.
Mi van, index címlap volt? :)

Ez a szívnek kedves kutya-dolog szerintem a tulajdonlásról szól, amit aztán megindokolunk jól. Én pl. maximális mértékben német juhász-fasiszta vagyok, de kb. 15 másodpercen belül bármilyen kutyával a földön hanyatt fekve viháncolok. Na jó, a csivava szerintem nem kutya, a yorki határeset, de egyébként minden jöhet.

Szóval, nekem is megvolt a csak X kutyát, mert az az isten, aztán elhoztam egy szívemhez ragadt, csodaszép belga-nj keveréket a menhelyről, aminél jobb kutyát én még nem láttam. (Meg egy nj-t mellé :) ). Tök mindegy milyen fajta.
jaja, az volt :)

en mindig kitalalok egy fajtat, ami nem tetszik, de aztan meglatom eloben, es el vagzok veszve...
süti beállítások módosítása