Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Magyar Vizsla (FCI: 57 ; 239)

2009.01.24. 17:01 :: hatláb

Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, de a következő sorozatban a 9 (vagy10) magyar kutyafajtáról fogok írni. Elsőként, pontosabban első kettőként a Rövidszőrű és Drótszőrű Magyar vizsláról lesz szó, aki ugyan nevében a nyugat-európai vizslákhoz hasonló, mégis a messzi keletről érkezett a Kárpát-Medencébe a honfoglaló magyarokkal együtt.

 

   Mint ahogy a legtöbb magyar fajta, a a rövidszőrű magyar vizsla is velünk együtt érkezett Pannóniába ezer évvel ezelőtt. Már a XI-XII. században is találhatóak képi ábrázolások egy sárga vagy rozsdabarna, esetenként fehér foltokkal rendelkező vadászkutyáról. A sárga szín a sztyeppéken való jobb rejtőzést szolgálta, az ősmagyarok mindenes vadászkutyájának. A legkorábbi ábrázolás a Kodex Albensis-ben található, de a Képes Krónikábban is felbukkan az ún. "kajtárkodó kopó" képe. A neve is nyelvünk ugor ősrétegéből alakult ki, a "vizslat" ige főnevesített változata. Mindenes kutyának használták, mely állja, üldözi és vissza is hozza a vadat gazdájának. Ebből az ősi zsemleszínű kopóból alakult ki a mai modern vizsla, sok más kutyafajta bekereszteződésével. A késő Árpád-kortól királyi és főúri ajándékozások tárgya volt.A török hódoltság alatt a Sloughi, azaz az Arab agár kereszteződött a vizslával, ez a közös  vérvonal adta meg sokáig a vizsla karakterét, majd később a trencsényi Zay család, aki először kezdett el foglalkozni a fajta irányított tenyésztésével, valószínűleg spanyol vizslát is bekeresztezett az állományba. A megváltozott birtok- és vadászati viszonyok, a megcsappant vadállomány a XIX. század végére a vizsla populáció erőteljes visszaesését eredményezte, de szerencsére 1916-ban Thuróczy Tibor a Nimród nevű vadászújságban felhívást tett közzé a magyar vizsla megmentése érdekében. 1917-ben 14 darabot sikerült felkutatni. Természetesen ez nem volt elég a fajta rendes tenyésztéséhez, ezért pointereket és német vizslákat is bevontak. Innentől datálhatók az almokban néha előforduló drótszőrű kutyakölykök, A XX. század elején kezdődik meg a Drótszőrű magyar vizsla tudatos tenyésztése, de sajnos a két világháború miatt a fajta wesen-je nem igazán tudott megszilárdulni, többek között a fejforma és a szőrminőség még mindig itt-ott a fajta kialakításában legnagyobb szerepett kapot Drótszőrű német vizslát idézi. Egyébiránt a drótos magyar vizsla nem sokban különbözik rövidszőrű rokonától, talán egy kissé erősebb felépítésű.

Érdekesség, hogy létezik egy Szlovák drótszőrű vizsla is, amit a hivatalos adatok szerint a Pudelpointerből és a Drótszőrű német vizslából tenyésztették ki 1981-ben (!), bár én nem lennék meglepve, ha ez a lépés is csak a szlovák nép önigazolását szolgálná. Mert tulajdonképpen ezek drótszőrű magyar vizslák, szürkében. (Magyar vizsla + valamit gyorsan bele még, hogy legyen nekünk is saját vadászkutyafajtánk). Ja, mellesleg létezik Szlovák cuvac is, lehet kitalálni, ez melyik magyar kutyafajta másolata...

Ahogyan a honfoglaláskori időkben, a vizslákat ma is mindenre lehet használni a vadászatokon, kitűnő szaglása, vadelhozó képessége alkalmassá teszi szinte bármilyen vad, bármilyen terepen való vadászatára. Ma nagyon népszerű családi kutya is, nemcsak Magyarországon, de külföldön is. Sokszor tapasztalom, hogy a vizslások többsége mintegy saját szittyaság magyarságtudatának bizonyítékaként, amolyan státusszimbólumként tart magyar vizslát. Az ilyen gazdákat elkerülöm, nehéz elviselni az arroganciájukat, ahogy a nem hazafi, másféle kutyát tartó embereket lenézik. Mintha ettől nagyobb magyarok lennének, pfff...  Természetesen ez a vzslákra nem vonatkozik, ők nem tehetnek róla, ha ilyen gazda jutott nekik.

 

8 komment

Címkék: magyar vizsla magyar vizsla 7. fajtacsoport vadászkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr34788837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyukamnak is magyar vizslaja volt kiskoraban.
:) Szerintem is az egyik legszebb kutyafajta!
Jó a poszt, ezekről a ravasz szlovák fajtákról nem is tudtam eddig! :)
Vizsla, vizsla! Nekem három van. A világ legszebb kutyái!
Az a slovensky cuvac nem a szlovákok kuvasza, hanem Szlovéniában tenyésztett fajta. kevered a tátrai pásztorok kutyáival, amik még kuvaszosabbak, és a lengyeleknél voltak jellemzőek. nem is tagadják hogy kuvaszvér folyik benne. a szlovéneké is kuvasz meg asszem berni pásztor vonal.
lehet, hogy igazad van, amint hazaerek a nyaralasbol, utananezek.
Volt a környékünkon egy évtizede egy Ajtony nevű magyar vizsla kan. Abszolút értékben is talán a legszebb kutya volt, amit valaha láttam.
Nekem egy tíz éves magyar vizslám van.
Fiatalon olyan volt, mint egy oroszlán.
A járása. Olyan tökéletes és uralkodó.
A természetében is a tökéletesség.
Már babszemnyi korában is mindig mindent jól akart csinálni.
A tanítása abból állt, hogy ha megértette, mit akarok, onnantól úgy csinálta.
Vagyis kábé két perc.
Tiszta, szófogadó, és béketeremtő a családban.
Leszoktatta a gyerekeket az acsarkodásról.
Akit támadtak, azt megvédte.
Egyébként meg minden kannál nagyobbnak képzeli magát, úgyhogy minden nagy állatot megrendszabályoz. Még a lovat is.
A kicsiket kegyesen hagyja elkanászodni.
És tényleg mindenhez ért.
A vadászathoz, a harchoz, az őrzéshez, a sportokhoz.
Ja, és sosem volt még beteg.
@simonmondja.: Ja, most már nem oroszlános, mert ahogy öregszik, egyre szíjjasabb.
süti beállítások módosítása