Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Juhász/pásztor kutyák I.

2009.08.07. 18:35 :: hatláb

 Kissé elhanyagoltan a fajtaáttekintős bejegyzéseket, de semmi sem késik, jöjjenek a juhász- pásztorkutyák és/vagy terelőebek. Az FCI alapvetően két típust különböztet meg: a juhászkutyákat, melyek őrzik a nyájat, és a terelő-, hajtó- (vagy pásztorkutyákat), amelyek terelik. Én még hozzácsapnám a "ma munkakutya, de régen juhász/pásztor volt" típust. Először egy videó a vicces juhász-népségről (a végén sajnos reklám):

 Mondhatjuk, hogy a pásztokutyák (ezentúl ezt a kifejezést fogom használni az összesre) a vadászkutyák után a legősibb kutya típusok. Szinte az összes valaha élt népnek van saját pásztorkutyája, hiszen ritkán van olyan, hogy egy embercsoport csak növényen éljen, illetve mindenki rájött már, hogy egyszerűbb megtermelni a husit, mint állandóan levadászni. Könnyebben is megy, meg olyan is lesz, amilyet akarunk.

Színük, méretük, felépítésük hihetetlen változatosságot mutat, hiszen mind az angol királynő által tenyésztett Welsh Corgi Pembroke,  mind eredetleg a Rottweiller, de ugye még a Kaukázusi juhászkutya is jószágokkal foglalkozott. Közös ismertetőjegyeik az ellenálló szőr, hiszen legtöbbször a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk a legmostohább körülmények között is, a nagyfokú intelligencia, hiszen azon túl, hogy ösztönszerűen beléjük ivódott a jószág védelme, még a pásztorral való együttműködést is tökélyre fejlesztették. Mint már említettem, alapvetően kétféle típusuk létezik, de én majd háromról fogok beszélni:

1. Juhászkutyák

Nagyobbak, erőteljesebbek, nekik a nyáj őrzése volt a feladatuk, de természetesen a juhásszal együtt, ha az otthon volt, védték annak házát családját és mindenét. Magyar kutyafajták közül ilyen a Komondor és a Kuvasz. Talán ősibbek még a pásztorkutyáknál is, hiszen előbb kellett egy őrző, mint egy terelő kutya. Gondolom. Sokszor fehér színűek, mert a juhászoknak könyebb volt megkülönböztetni őket a farkastól, amikor éppen összeverekedtek. Sőt, a komondor zsínóros szőre az időjárás viszontagságai elleni védelem mellett egy másik előnnyel is bírt. Tudvalevő, hogy az eredeti magyar birkák a rackajuhok voltak, amiknek nagyon hasonló, zsinóros-nemezes szőrük van, mint a komondornak. Na most, ha a farkas rá akart támadni az egyik birkára, néha kellemetlen meglepetés érte, hiszen az visszaharapott :)

Nagy, (többségében) fehér juhászkutyák gyakorlailag minden országban vannak, ahol valaha is valamilyen patás állatot (többségében birkákat) nagy területen ridegen tartottak. Legnyugatabbra az Atlasz hegyikutya, azaz az Aidi , a keleti sztyeppéken pedig többek között a Közép Ázsia Juhászkutya védelmezi a farkasktól, medvéktől, és egyéb emberi tolvajoktól a nyájat.

Érdekesség még, hogy sokak szerint létezik egy tizedik elfeledett magyar kutyafajta, ami szintén a nagy-fehér-juhászkutya vonalba tartozik, ez pedig a gyimesi Kaliba kutya.  A gyimesi csángók kutyája viszonylag elkülönül a töbi, románok által tartott juhászkutya típustól, így elképzelhető, hogy egy noha küllemében eléggé heterogén, de génállományában és felhaszálási módjában egységesi régi-új magyar kutyafajtát találtak kint az erdélyi havasokban. A kalibakutyáról bőveben itt vagy itt találhatók információk.

1 komment

Címkék: komondor juhászkutyák 1. fajtacsoport 2. fajtacsoport kuvasz nem elismert juhászkutyák pásztorkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr21226509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na, ez a kalibakutya is új volt.
süti beállítások módosítása