Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Pumi (FCI: 56)

2009.04.20. 18:29 :: hatláb

A Pumi noha magyar kutyafajta, nem a lovagló eleink hozták be a Kárpát-medencébe. Pontosabban közeli rokonát, a Pulit igen, de a pumiban bár fránszia vér is csörgedezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elnevezés eredetére többféle  magyarázat is létezik, talán a két legelterjedtebb közül az egyik, hogy a 'pumi' szó a puliból és a latin eredetű 'miskulancia' szóból tevődött össze, egy másik teória szerint pedig a fajta állítólagos latin nevének, a 'Canis familiaris pomeranius'-nak a rövidített változata a mai 'pumi' név.

Alapvetően a pumi ősének tekinthető kistermetű magyar pásztorkutya a XVII.-XVIII. században alakult ki, amikor a Kárpát-medencében a külterjes gazdálkodás beterjesre vált át. Így a juhászkutyáknak a főfeladata már nem a nyáj védelme, és a farkasokkal, orzókkal való küzdelem, hanem egyre inkább a kis területeken való terelés, irányítás. A nagy és félelmetes juhászkutyákat felváltják a kis és mozgékony terelőkutyák. Ezzel párhuzamosan terjednek el Magyarországon a francia és német merinói juhok, melyeket lábon hajtottak hazánkba. Ezeken hosszú utakon nyilván a pásztorkutyák is részt vettek, így lehet, hogy a magyar és német illetve francia fajták keveredhettek. Valószínűsíthető, hogy a pumi az egyik feltehetően francia eredetű, terrier jellegű pásztorkutya, és a puli leszármazottja. Így lehet, hogy a pumi ötvözi egy jó terelőkutya és egy rámenős, fogós terrier előnyeit.

 Közepesnél kicsit kisebb marmagasságú, élénk természetű, terrieres vérmérsékletű pásztorkutya. Mozgása nagy energiájú, "pattogós". A szőrzete tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. A füleken dús, felálló, szálkás "korona" szőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető. A szőr színe : fekete; a szürke (általában feketén született és kiszürkült, de előfordul szürkén született is) különböző árnyalatai; fakó: vörös, sárga, krém alapszínű általában fekete vagy szürke árnyékoltsággal; fehér. 

Érdekesség, hogy Fekete István Bogáncs című könyve is egy pumiról szól, ami "A Nagy Könyv-2005" versenyben ez a regény 45. helyen került be az első 100 legkedveltebb regény közé.

Forrás: http://www.pumiklub.eu/fajta.htm

2 komment

Címkék: magyar juhászkutyák 1. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr67964917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia!

Ne haragudj, hogy teljesen off leszek! Esetleg egy nevelésről szóló sorozatot nem tudsz elképzelni a blogon?

Általános nevelési tanácsokra, esetleg módszerekre gondolok. Fontos persze egy kutyafajta története és érdekes is, de a mindennapokban nagy hasznát venné az egyszeri ebtartó az ilyen leírásoknak is.
Szia!

Magukhoz a kutyafajtás cikkekhez azért nem írok nevelési tanácsokat, mert egyrészt szerintem az összes kutyafajtát hasonlóan kell nevelni, az egyéni különbségek pedig levezethetők a fajtaspecifikus tulajdonságokból. De általános nevelési tanácsokat nagyon szívesen, már gondoltam is rá, csak eddig mindig valami más jutott az eszembe, amiről írhatnék. Viszont a "kezdő lökés" már megvan, így június 4-én megjelenik majd erről is egy poszt.
süti beállítások módosítása