Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Csehszlovák Farkaseb (FCI: 332)

2009.05.30. 18:51 :: hatláb

A Csehszlovák Farkaseb egy viszonylag fiatal fajta. 1955-ben Bohémiában alakították ki a Kárpáti farkas ( Canis lupus lupus) és a Német juhászkutya keresztezésével. A cél egy németjuhásznál egészségesebb munkakutya kialakítása volt. A kísérlet végül nem érte el eredeti célját, mivel a farkasvér miatt a Csehszlovák Farkaseb viszonylag nehezen kezelhető, de a fajta mégis elterjedt annyira, hogy az FCI elismerje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogyan a képen is látszik, nagyon hasonlít egy ordas németjuhászra, de egy farkasra is. Nyilván. Mellesleg nem csak ez az egyetlen kutya-farkas hibrid fajta. Az FCI elismer egy másikat, a Sarloos-i farkaskutyát is. Ez a fajta valamivel "szelídebb", mivel őket a németjuhász, és a kanadai erdei farkas keresztezésével alakította ki Lendert Sarloos. Ez a farkastípus falkákban él, ezzel ellentétben a Csehszlovák Farkaseb "felmenői" között található Kárpáti farkas viszont egy magányos életmódot folytató farkasfajta.

Összesen 3 farkast vontak bele a tenyésztésbe (először egy szukát és egy kant, majd pár évvel később még egy szukát), azóta a törzskönyv zárt, azaz nem lehet sem német juhászkutyákat, sem kárpáti farkasokat bekeresztezni, csak törzskönyvezett Csehszlovák farkasebeket.

Az ok, amiért kutya-farkas hibrideket akart kitenyészteni a csehszlovák hadsereg, természetesen ebben az esetben is a tökéletes munkakutya megteremtése volt. A német juhászkutya erényeit akarták a betegségek nélkül (pl. csípőizületi diszplázia), a farkas immunrendszerével. Ezt a célt végül nem érték el, mert ugyan a hibridek jóval "barátságosabbak" lettek a farkasoknál, de még így is nehezebben lehet őket nevelni, kevésbé kötődnek az emberhez és úgy alapjában véve nehezebben idomulnak a minden nap újdonságokkal teli urbanizált környezethez. Azonban a fajta szert tett arra az elegendő népszerűségre, ami után többek között az FCI is elismerte. Már a kezdetektől fogva kerülhettek civilekhez is a hibridek, azonban ezek nem kerültek be a hivatalos tenyésztési programba, azonban egy idő után a fajta "kikerült" a hadsereg kötelékéből, és teljesen simán lehet tenyészteni, mint minden más fajtát. 

Természetesen a farkas felmenők miatt ezt a fajtát nehezebb szocializálni, ezért fontos, hogy kora kölyökkortól kezdve hozzá legyen szoktatva az emberekhez, más kutyákhoz és állatokhoz, valamint az embert körülvevő urbanizált környezethez. Egygazdás kutya, az idegenekkel szemben visszafogott, tartózkodó. A kanoknál különösen oda kell figyelni a más kutyákkal való szocializációra. Nem való első kutyának, csak tapasztalt ebtartóknak.

Nagyon ritkán ugat, inkább vonyít, mint az északi szánhúzó kutyák. Marmagassága 75 cm, súlya átlagosan 45 kg. Szőre középhosszú, dús aljszőrzet jellemzi. Fülei állóak, magasan tűzöttek. Erős csontozatú, ellenálló, jól izmolt kutya. Örökletes betegségek nemigen jellemzik.

 

A Csehszlovák farkaskutyán kívül még három kutya-farkas hibridet tenyésztenek, ezek közül a legismertebb a Sarloos-i farkaskutya, amit fent említettem. A két másik hibridet (Lupo Italiano és a kínai Kunming kutya) adott ország katonasága tenyésztette ki, ezek az egyedek nem is kerülhetnek privát tulajdonba.

Valamint a keresgélés közben bukkantam rá egy ötödik hibrid típusra, naná hogy amerikai, nekik minden van (kell, hogy legyen). Ez pedig az American tundra shepherd. Mind valamilyen farkas, és Német-juhászkutya utód.

 Ez a bejegyzés a magyar Wikipédia Csehszlovák Farkaskutya oldalára erősen hasonlít, mivel azt is én írtam. 

 

 

 

8 komment

Címkék: hibrid 1. fajtacsoport cseh/szlovák munkakutya

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr791025387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imádom ezt a fajtát, egyszer volt szerencsém találkozni egy nőstény egyeddel. Nem volt problémás kutya, de a gazdája azt mondta, az alom többi tagjával bizony voltak gondok. Orosz rulett volt 5 golyóval a tárban. :)
Én is csak eggyel találkoztam eddig életemben, nekem meg azt mondta a gazdája, hogy az ő kutyája kifejezetten jól nevelt, ezért amíg ő lehajolt hozzá nyugtatgatni, én megsimogathattam a háta végét...
Gyönyörű kutya! Nagy kedvencem ez az eb.
Filmekben akkor ilyeneket szerepeltetnek farkasok helyett?
@Olman: Inkább malamutokat szoktak vagy Grönlandi kutyákat, mert ők könnyen taníthatók, míg ezek a kutyák tényleg félig farkasok.
@hatláb: azert szerepelnek ilyenek is filmekben, ha nem is tul sok. :) a kozhiedelemmel ellentetben ok is tanithatok, sot, gyorsan tanulnak, csak nem szeretik a sok ismetelgetest, hamar megunjak. ez elso kezbol info, nalam az udvaron rohangal egy ilyen. :) kicsit hiperaktiv, de azert megsimogatni meg lehet nyugodtan. :)
@Woockie: jaj, dejó :D nekem nagyon tetszenek, gondolkoztam is rajta, hogy átnyergelek a boxerről, vagy legalábbis teszek egy kitérőt, de visszatartott, amiket mondtak a természetükről. Az Utonagan-t ismered?
@hatláb: mielott atnyergelsz, szerintem erdemes megismerned oket. :) az biztos, hogy nem problemamentesek, rengeteg idot es torodest igenyelnek, rengeteg problema is volt, megis igy negy ev multan is azt mondom, orulok, hogy igy dontottem. Sokmindenben mas, mint a "normalis" kutyak. Az utonaganokrol csak olvastam, de szemelyesen nem ismerek egyet sem, bar ok nem is "igazi farkaskutyak". Sot, a csehszlovakokon kivul egyetlenegy saarloosi akit ismerek, ami nem is csoda, a hollandok azt irtak, nem igazan szeretik kulfoldre adni oket, ugyh legtobb Hollandiaban van.
Arrol, h mennyire lehet simogatni... 1-2 honapja Bpn voltam es vittem a kutyat is, par ismerosnek bemutatni. Mig az utcan vartunk a jardan, jottek arra tobben is, volt aki esz es kerdezes nelkul azonnal nyult a kutya fele hatulrol(!), h jaj de edes... A kutya ranezett, majd nem igazan torodott vele, mindenkinek megmaradt a keze. :) ..en azert nem probalnek egy idegen 30+ kg-os kutyat foleg hatulrol megsimogatni kerdes nelkul, akarmilyen nyugodtnak is tunik..
süti beállítások módosítása