Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Német boxer (FCI: 144)

2009.08.21. 18:15 :: hatláb

Nos, ide is elérkeztünk. Mivel kedvenc kutyafajtám a BOXER (így, csupa nagybetűel),  és egy tündi-bündi boxerlány boldog társtulajdonosának mondhatom magam, sokáig gondolkoztam, mit és hogyan is írhatnék erről az orrbagyűrt izomgolyóról. Végül úgy döntöttem, írom ami jön, de nem ígérek semmiféle objektivitást :) 

 

 

A képen a valaha élt egyik leghíresebb boxer látható, Olimpio del Colle dell'Infinito, olasz kan.

 A boxer közepesen régi fajta, ősei, a Brabanti és a Kis Bikaharapó (Bullenbeißer) a középkorban segítettek a vágóhidakon a marhákat "terelni", lefogni, őrizni, valamint egyéb heccelési feladatokat láttak el a mészárosok szórakoztatására. Ezen kívül a bärebenßerek (medveharapók), akik a korabeli medevadászatokon segédkeztek, számítank a mai boxer őseinek. Belőlük és egyéb szelindekekből alakult ki szépen lassan a boxer, akár azt is mondhatnánk, a német bulldog. Mikor a bikaheccelés és medvevadászat kiment a divatból, a városi munkás népségnek már nem volt akkora kutyára szüksége, ami ugye nem utolsó sorban sokat is eszik. Ezért a bullenbeißer méretére nézve összement. A XIX-XX. század környékén angol bulldogok érkeztek Hannover térségébe és Németalföldre, majd összekeveredtek a német bullenbeißerekkel. Ez a típust Alfred Brehm 1886-ban már boxernek nevezi.

1895-ben Robert, Konig és Hopner először a müncheni kiállításra vitt boxert, majd egy évvel később meg is alapították a Német Boxerklubot. Az első standardot 1902-ben alkották. A fajta első számú törzskönyvét egy  Flocki  nevű boxer kapta.

Mit is mondhatnék a jelleméről? A legjobb, természetesen :). Hihetetlenül játékos, de a gyerekekkel óvatos (persze nem annyira, mint mondjuk egy labrador, de önnmagához képest óvatos). Semmiféleképpen sincs benne alattomossg, mondhatnánk azt is, hogy néha túl nyílt természetű, túlságosan is kifejezi az érzelmeit. Noha kitűnő munkabírású, nem kell lakásan tartani, mégis, ha egyszer megismerkedik a párnás kanapék kényelmével, képtelenség lezavarni onnan, az egész napot szunyókálva tölti. Sokat csibészkedik, keresi a kiskapukat, hogyan lehet kibújni a parancs alól, hogyan lehet megcsinálni azt, amit nem engednek. Mivel ez a fajta alattomosság abszolút nem megy neki, rögtön lehet látni, ha éppen befelé settenkedik a lakásba, de ezt is olyan elbűvölően csinálja, hogy nem lehet rá haragudni.

 Termete szikár, jól izmolt, széles mellkas és erős csontok jellemzik. A boxer feje két négyzetbe foglalható, melyek aránya régen 3:1 volt, manapság egészségügyi okok miatt inkább 2:1 az agykoponya és arckoponya aránya. Igen, noha a bxer mindenben tökéletes, a rövid orra sajnos egyéb hátrányokkal is jár. Nem bírja a meleget, 27-28 fok fölött ne vigyük nagyobb túrára, vagy ha igen, midig legyen a közelben jó sok víz, amit a fejére, hasára lehet borítani. A légzés viszonylagos nehézsége miatt a szívük is gyengébb, mint a hosszú orrú kutyáknak, ezért sajnos az élettartamuk is rövidebb, 8-10 év. Bár én láttam már tökéletes formában lévő 13 éves boxert is. Tigriscsíkos és sárga színekben tenyésztik, azonban létezik fehér boxer is, amit noha nem ismernek el a tenyésszervezetek, a hobbytartók szívesen veszik. Nem albínók (sokszor van rajtuk csíkos vagy ságga folt is), néha viszont pigmenthiányosak. 

Manapság már nem kurtíják sem a fülüket, sem a farkukat. Ennek jó oka volt akkor, amikor még medvékkel és bikákkal harcoltak a boxerek, hiszen ezek a testtájak könnyen megsérültek, a vérellátásuk viszon rossz, így nehezen gyógyultak, és gyakran elfertőződtek. A hosszú fülnek az esztétikai eltérésen kívül nem látom hátrányát (nekem jobban tetszik vágottan), viszont a faroknak igenis van. A nagy "boxer-csóválás" (a feneküket is rázzák) közben nincs biztonságban semmi a dohányzóasztalon vagy a virágágyásban. Ezen kíül iszonyatosan hangos, és fáj is, ha azt az ostorszerű farkát a nagy örömködésben hozzádveri. Néha emiatt meg is sértik, hiszen fájdalmat azt szinte nem is éreznek, és oda se figyelve hozzáütik mindenhez, és ahogy írtam, ezek a sérülések nehezen gyógyulnak be.

Nos, egyelőre ennyi :) Kinek, hogy tetszenek a boxerek?

5 komment

Címkék: német bulldog őrző védő 2. fajtacsoport német boxer

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr871232693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

második boxeremet koptatom:örömében helyből ugrál.egyébként nagy vadász is: a sünök és a szarkák réme. a him igazi kedves férfi.
bazeg, ennek csak 5 nap múlva kellett vvollna megjelennie :S
jó a blog, és bár ezt a sok infot meg lehet találni sok helyen a neten, itt sokkal szívesebben olvasom, mert nagyon jól összeszeded a dolgokat, és jó, h nem csak a méretekről meg a színekről lehet olvasni. esetleg írhatnál ilyen ajánlókat, h lakásba pl. milyen kutyákat lehet tartani, vagy kezdő kutyásoknak, nekem ez nagyon jól jönne most, meg szerintem még sokaknak:) schnauzerekről mikor lehet majd olvasni?
Köszönöm :)

Ha szeretnéd, hogy írjak a schnauzerekről, akkor nemsokára írni is fogok :)

a lakás-kert dologról már régóta tervezek egy posztot, lehet, hogy ennek is eljön majd az ideje nem sokára :)
Természetesen a boxer is nagy kedvenc. :) Amúgy a farokcsóválás-dolog megvan a magyar vizsláknál, szűk előszobában álló csoportot üdvözlő vizsla csoportos büntetésre tökéletes.
süti beállítások módosítása