Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Portugál vízikutya (FCI: 37) az "Obama-kutya"

2011.05.16. 15:38 :: hatláb

 A Cão de Agua Português népszerűsége kétségkívül sokat köszönhet Barack Obamának, hiszen ki ne akarna olyan kutyát, mint amilyen a béke-Nobel-díjas és Osama-ölő karamell elnöknek van? A Portugál vízikutya azonban nem csak a gyümölcsnevű elnöknél, de még szeretett országánál is öregebb fajta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A portugál partokon már az ókori időkben is alkalmaztak vízikutyákat halászatra, hajók kihúzására, részeg matrózok vízből való kimentésére sőt, még a halak hálóba terelésére is. Később a halászati módszerek véltozásával a vízikutyák népszerűsége az Algrave körüli területre szorult vissza, ahonnan a a modern protugál vízikutyát származtatják. 

Természetesen a fenti képen látható kinézet annyira veleszületett tulajdonsága a portugál vízikutyának, mint amennyire természetes Cher ránctalan arcbőre. De nem csak esztétikai, hanem praktikus okai is voltak az oroszlánfazonra való nyírásnak. Tudniillik a víz , mégha a protugál tengerparton is vagyunk, két fontos tulajdonsággal bír: hideg és nehezebb benne mozogni. E nehezítő tényezők kiküszöbölésére tökéletesen alkalmas ez a fordított monokini fazon. Az elöl meghagyott dús szőrzet melegen tartja és védi a létfontosságú szerveket, a meztelen hátsó fertály pedig mozgékonyságot kölcsönöz a kutyának munka közben. A farok végén lévő bojt csak időközben kialakult világi hívság. Van göndör és hosszúszőrű változata is, utóbbi sokkal ritkább, érthető módon, hiszen a vízben a hosszú szőr kevésbé praktikus, mint a göndör. Gondoljunk csak bele, miért hasznos az úszósapka néha.

 

A kutyus egyébként barátságos, intelligens, könnyen irányítható (mint a legtöbb kutyuli, természetesen), de az elnöki család nem csak ezért választotta ezt a fajtát, hanem mert elvileg "hypoallergén", azaz nem vélt ki allergiás reakciót Obama lányaiból. Nos, olyan kutya nincs, amelyiknek teljesen hypoallergén lenne a szőre, de az igaz, hogy a göndör szőrű kutyáknak talán kevésbé száll a szőre ide-oda. Bo-t amúgy Ted Kennedy szenátortól kapta az Obama család, aminek természetesen semmi köze nincs semmihez.

Viszonylag ritka fajtáról van szó, de lehet ajánlani kisgyerekes házba, nagygyerekes házba, gyerektelen házba és akárhová, jó természetű kutya, nagy mozgásigénnyel. De minthogy minden kutyát mozgatni kell, ugye gazdik, ezért ez nem olyan nagy probléma.

Szólj hozzá!

Címkék: politika portugál uszkár vízikutya 8. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr222903443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása