Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Vadászkutyák 1.

2008.09.04. 14:07 :: hatláb

Nos, rengeteg féle vadászkutya van, az FCI 10 fajtacsoportjából 6-ban csak ilyen kutyák vannak. Ebből következik, hogy legalább hatféleképpen vadásztak abban az időben, amikor a nemzetközi kynológiai szövetség megalakult. Ez így nyilván kevés, hogy tényleg végig tudjunk menni az összes típuson. Mert például az ősi típusú kutyák nagy része is kvázi vadászutya, mert hogy vadásztak vele. De a lundehund is vadászik, mert fölmászik a meredek sziklafalon, és kiveszi az ott fészkelő lundák fészkéből a tojásokat. Szóval nehéz csoportokba osztani a vadászkutyákat, de majd látni fogjuk, minden egyéb más csoportosítás is igen nehézkes, ha kutyákról van szó. Elkezdem a legjobban körülhatárolható, legismertebb vadászkutya-csoportokkal, azután a maradékot még megpróbálom csoportosítani, a végén majd elválik, hány csoport lesz.

1: Tacskók

Ez eléggé jól körülhatárolható, mert egy fajtáról van szó, három szőrváltozatban (szállkás, sima, hosszú) és három méretváltozatban (normál, miniatűr, nyulász), valamint végtelen sok színváltozatban. Németül a neve Teckel, vagy Dachshund, ami borzkutyát jelent. Ám nemcsak borzra vadásztak vele, hanem a legtöbb "kotorékállatra", úgy mint róka, nyest, görény, stb. A kutya bement, megküzdött avval, ami bent volt, és vagy ő jött ki, vagy a róka például. Emiatt ezek a kutyák nagyon rámenősek, élesek, okosak, makacsok.

2: Terrierek

Ha már a tacskóknál tartottam, leírom, mire használták a terriereket. Mert hogy kábé ugyanarra, mint a tacskókat. Kis, rámenős állatok, kotorékba be, ott élet-halála harc, kotorékból ki, dicséret. De amilyen homogén a tacskó-állomány, olyan heterogének a terrierek. Nézzük a két végpontot: Amerikai pitt-bullterrier (balra) és a Yorkshire terrier (jobbra). Egyik ma munkakutya, másik öleb. Pedég az ősük ugyanaz. A tacskók és a terrierek között még két különbség van. Az egyik a származási hely, mert míg a tacsók Németországból származnak, addig a terrierek inkább Angliából. A terrier név a latin "terra" szóból ered, mely földet jelent, ez utal a földközeli -kotorék- munkára. A másik különbség, hogy míg a tacskókat szinte csak vadászatokon használták, addig a terrierek a pincserekhez hasonlóan kiváló segítség voltak a ház körül, ha például a patkányok túlságosan elszaporodtak volna.

Ennyit mára, holnap a többit.

1 komment

Címkék: tacskó pitbull terrier 3. fajtacsoport 4. fajtacsoport vadászkutyák

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr84648165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várjuk a többit! :)
süti beállítások módosítása