Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Bajor hegyi véreb (FCI:217)

2008.12.21. 20:48 :: hatláb

 Már írtam bajor kutyafajákról, a Jagdterrierről és a Fürjészebről, mosj jöjjön még egy vadászkutya, egy véreb. Hasonlít a Hannoveri vérebhez, hiszen tőle származik. Ám a hegyekben egy könnyedebb, gyorsabb mozgású kutyára volt szükségük a bajor vadászoknak, így alakították ki a Bajor hegyi vérebet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vérebek eredetileg a vizsláktól származnak, ez különösen jól látszik a minden vizsla ősének tartott Bracco Italiano-val való hasonlóság alapján. A vérebek a falka különlegesen jó orrú kutyáiból alakultak ki, akik nemcsak a friss vércsapát, de a többnapos kihűlt nyomot is biztosan végig tudták követni. Ezeknek a nyugodt és magabiztos kutyáknak kellett a már elveszett vad nyomát felkutatniuk. Több hasonló fajta keresztezése révén a XVIII-XIX. század fordulójá tenyésztették ki a Hannoveri vérebet.

A német 1848-as forradalom után az úri, nagy falkás, sok lovas vadászatok megszűntek, valamint a lőfegyverek elterjedésével más régebbi vadászati stílusok is kimentek a divatból. A német vérebek feladata is megváltozott, ekkor leginkább "lövés utáni munkára" használták őket. Hosszú pórázon követte a kutya a lelőtt vad nyomát, ebben  nélkülözhetetlen volt kitartása, állhatatossága és kitűnő orra. Hogy ezeket a kívánatos tulajdonságokat a hegyvidéki területeken is kihasználhassák, báró Karg-Bebenburg 1870-ben Reichenhallban keresztezte a Hannoveri vérebet a ma már kihalt vörös hegyi vizslával, így alakította ki a mai modern Bajor hegyi vérebet, melyet még manapság is inkább a hivatásos vadászok segítőtársakánt találhatunk meg.

Németország egyik leghíresebb rendezvénye, az Oktoberfest előtt hagyományosan fölvonulnak többek között a német vadászok is, kutyáikkal. Rengeteg Bajor hegyi vérebet láttunk most ősszel, sőt, még egy Magyar vizslát is!


A teste kicsit "hosszabb, mint magasabb", színe vörös, barna vagy tigriscsíkos. Nyugodt és kiegyensúlyozott, az idegenekkel szemben távolságtartó, de nem lehet sem félénk, sem agresszív.
 

11 komment

Címkék: német bajor véreb vadászkutyák 6. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr64772536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyik kedvenc ebfajtám, a hannoveri vérebbel együtt.
Üdv! Bajor a vezeték nevem, azért is olvastam el:) Nem akarok beszólni, csak jóindulatúan jegyzem meg, h kb. minden mondatban van egy elgépelés van ahol több is :)
Jó blogolást, és jó munkát,

bares
Ugyan közel sem minden mondatban volt hiba, de javítottam az elgépeléseket, köszönöm.
Vagy egy tucatnyi bejegyzést elolvastam, még többe belenéztem. Nem tudom, mi a cél ezzel a bloggal, de én eléggé felszínesnek találom, egy átlag kutyás ezeket vagy tudja, vagy ha nem sokkal, alaposabb forrásokat ismer. Érdemes lenne a forrásokat is megbízhatóbbakra cserélni, mert elavult ismeretek (különösen a magyar fajtákkal kapcsolatos hiedelmek) is idekeverednek.
Jó munkát hozzá!
Pásztortáska: Lehet, hogy te, mint kutyás felszínesnek találod, de ennek a blognak nem is az a célja, hogy a kutyázással mér régóta foglalkozóknak újabb ismereteket nyújtson. Arra ott van 3 kutyaújság, rengeteg szakkönyv, a különféle versenyek és kiállítások. A blogok (a típusukból adódóan) szubjektívek. Én sem írom le minden kutyafajtánál a pontos standardban meghatározott arányokat, méreteket, egyebeket. Azt írom le, ami szerintem fontos, érdekes, szórakozató egy fajátval (és más egyébbel) kapcsolatban. A "fő célom" a kutyák megismertetése és megszerettetése a nem-kutyás társadalommal.

Az elavult nézetekről pedig annyit, hogy ilyen azért nemigen van, maximum vitatott nézetek. Én ezeket a nézeteket vallom, írd le a vonatkozó bejegyzéshez, hogy szerinted mi az igazság. Komolyan érdekelne, hiszen így én is tanulok.
Sziasztok!
Na,azt hiszem megtaláltam hol tudok a Hannoveri véreb témához szólni:-)
Én ezzel a fajtával foglalkozom....és szeretném,ha helyesbítenél...mert a vérebnek nem sok köze van a vizslákhoz,és főleg nem tőlük származik!
Köszi:Noé
Szia!

Igen, be kell előtte regelni, de ezek szerint, már megtetted :)

Nos, én a Bajor hegyi véreb ( ami a hannoveriből származik) FCI által elismert standardjából vettem a forrást, miszerint: "Alle Leit- und Schweisshunde stammen von den Urjagdhunden, den Bracken ab. "

A Bracke pedig magyarul a vizslát jelenti. Elképzelhető, sőt szerintem valószínűbb azonban, hogy a középkori "Bracke"-k egyfajta közös ősét alkották a vérebek nek és a vizsláknak (erre bizonyíték az olasz vizsla is). Jó orrú vadászkutyák voltak, később specializálódtak. Mivel a hivatalos standardban a Bracke szó van, ami én úgy tudom, vizslát jelent, ezért nem javítom, de ha egy hivatalosabb forrást tudsz, ami mást mond, akkor persze javítani fogom.
Üdv: Hatláb

A hannoveris képeket pedig szívesen várjuk :) (gyönyörű fajta, az egyik kedvencem :))
Még valami: Maga a hannoveri (és belőle a bajor) eredetieg valószínűleg, a bloodhound-tól, vagy valamelyik ősétől származik, de én általánosságban írtam a vérebekről az elején.
A Hannoveri nem a bloodhoundtól származik...inkább úgy mondanám,hogy mindhárom véreb a kopóktól (Spürhund,Leithund)származik,...azokból váltak ki a jobb orrúak...és két típus alakult ki,a vezetőeb és a véreb alak.
Megkeresem a nálam lévő eredeti német leírásokat,ha lesz egy kis időm és elküldöm:)
Fotót hova tudok küldeni?
Üdv:)
A standard szerint:
"The Hanoverian Scenthound (Hannoverscher Schweisshund) has developed almost unchanged from the so called « liam hound » (leash hound) of the early Middle Ages. The liam hound, from the breed section of the « Bracke », already played an extraordinary part at the time of the establishment of clan rights of the Germanic tribes (in about 500AD)."

Ezek szerint nem volt igazam a hannoveri-bloodhound viszonylatban, viszont a vizslás közös ősben igen, de persze ha az eredeti német fajtaleírás mást mond, elfogadom.

Képeket küldhetsz az e-mail címemre: sixpieds@googlemail.com
süti beállítások módosítása