Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Kutyanevelés - első napok az új otthonban

2009.06.04. 12:59 :: hatláb

Kiskutyák... Nincs is annál szebb dolog, mint mikor az újdonsült kutyulit hazahozzuk, és egész délután átszunk vele. Az már kevésbé szép, mikor nem tudunk aludni tőle éjszaka, mert szegényke sír a kutyacsaládja után. Hogy ilyenkor mi a teendő? Hát legkevésbé sem az, hogy áthozzuk a hálószobába, vagy adunk neki enni. Ilyen, és ehhez hasonló tanácsokat fogok leírni ebben a "bejegyzéssorozatban", egyszóval a kutyanevelésről fogok "értekezni" az elkövetkezőkben. Ellenvéleményt, kérdéseket most is szívesen veszek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát, hazahoztuk a kiskutyát, mik a teendők? Mindenképpen kérjünk a tenyésztőtől egy plédet, kendőt, vagy bármilyen takarót, amin az alom szaga rajta van, de mi is vihetünk oda pár héttel az elhozás előtt egy pokrócot, hogy bevegye az alom szagát, és azt lehet majd a kiskutya alát teríteni később.

Következő lépés: kint, vagy bent tartsuk a kutyát? A kerttel nem rendelkező otthonok tulajdonosai ezt a bekezdést átugorhatják. Szóval, ha télen jön a kölyök, akkor nehezebb a dolog, mivel az első hetekben mindenképpen a lakásban kell tartani, utána meg ugye nehéz kitoloncolni, ha mégis kint akarnánk tartani. (Ezért érdemesebb tavasszal kutyát venni). Tehát tegyük föl, hogy van kertünk, meleg is van, így csak a saját döntésünkre van bízva a kutyus otthonának a helye. Szerény véleményem szerint, akármennyire szeretjük a kutyánkat, azért annak többnyire kint van a helye. Legyen egy jó meleg (szigetelt, ajtó előtt függöny) kutyaháza, ott nem fog megfázni. (Itt megint tennék egy kivételt a bichonokkal, meztelenkutyákkal és csivavákkal, de többel nem). Ezzel együtt a mi kutyánk is bejár az előszobába, nem bírtunk ellenálni a szemeinek. Hogyha a T. Olvasó sem tud, akkor azt javaslom, hogy csak felmosható padlóra, és csak a nep egy bizonyos szakában engedje be szeretett négylábúját. A szőnyegtilalom nem a szobatisztaság miatt kell (hiszen egy többnyire kint tartott kutya nem fog a lakásba piszkítani), hanem a szőr miatt. Főleg a rövidszőrű kutyáknál ajánlom, mivel azok a kicsi, állíndóan hulló szálak kitűnően bele tudnak meni bármilyen kárpitba, és képtelenség kiszedni őket. A mindig azonos időpont pedig azért kell, hogy a kutya ne dörömböljön a bejárati ajtón állandóan, mert az sem a fülnek, sem pedig az ajtó kinézetének nem tesz jót.

Szobatisztaság: A másik nagy dilemma, hogy hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kiskutyát. Ha alapvetően kint van, akkor, mint már említetten, nincs gond. Ha mindig lakásban tartjuk, akkor viszont a következőt lehet tenni: Becsukjuk, vagy elkerítrjük a kutyust egy kis helyre (WC vagy fürdőszoba, esetleg a konya vagy előszoba egy része), a pedlóját beterítjük újságpapírral, belerakjuk a jövevényt és várunk. Valószínűleg a kiskutya az egyik sarokba fogja végezni a dolgát. Akkor megdícsérjük, és kivesszük. Alvás után kicsivel megint berakjuk. Tulajdonképpen pár napig, ha úgy érezzük, régen pisilt-kakilt, berakjuk az elekerített részbe. Valószínűleg egy idő után a kutya mindig ugyanarra a részre fogja letenni a kics csomagot. Egy idő után a "kiválasztott" újságpapírtól legtávolabb lévő papírokat elvesszük. Ha minden jól megy, a kiskutya ismét ugyanabba a sarokba rakja majd a csomagot. Ekkor a kicsit közelebb lévő újságpapírokat is elvesszük, majd így folytatjuk, amíg csak az az egy papír marad. Így a kiskutya elvileg megtanulja, hogy csak az újságpapírra teheti, ha pedig az nincs ott, akkor nem rakja le. AMikor pedig levisszük sétálni, akkor is jól jön, ha csak újságpapírra rakja, mert így azonnal föl tudjuk szedni, és ki tudjuk dobni a legközelebbi kukába. (Mert ugye senki sem szokta otthagyni???)
Persze egy csomó egyéb módszer is létezik (egyik ismerősöm megtanította a kutyáját a "kakilj!" vezényszóra), de ha eleinte jó gyakran levisszük a kutyát, akkor előbb-utóbb magáról is megtanulja, hogy a lakásba ne.

 

A következő részben szó lesz az oltásokról, és a nevelés-szocializáció első lépéseiről.

16 komment

Címkék: kölyök nevelés erkölcsök

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr851087150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia! olvastam a bejegyzést és csak egyetlen dolgot tennék hozzá. él az emberekben egy tévhit: nem csak a csivaváknak, bichonoknak, meztelen kutyáknak szükséges a bent tartózkodás, hanem jóval többnek. nagyon sok kutyus kinti-benti kutya, ami azt jelenti, hogy igenis szüksége van arra hogy tvzés közben a gazdi lábai elött heverjen (pl. vizsla, roti, labrador stb). nagyon nagyon sokan elfelejtik hogy attól még hogy nagytestű a kutya, nem biztos hogy csak a kertet szereti... az igazán komoly kutyás szakkönyvek meg is jelölik, hogy melyikek azok a kutyák, amik igénylik a bentlétet.
Nem feltétlen a lakást igénylik, hanem a gazdát. Vannak önálló kutyák, amelyek nem rendülnek meg, ha a nap 22 órájában feléjük sem néznek, de vizsla, rottweiler pont nem ilyen, agresszívvá válnak vagy egyéb viselkedési zavart fejlesztenek ki.
Ha valaki gyakran és sok időt tölt a kutyájával, akkor feltehetőleg a kutya sem fogja olyan kétségbeesetten keresni a gazda társaságát, ha viszont nincs ideje vagy kedve, érdemes beengedni.
Ugyanaz a megoldás mint minden másnál, amikor az ember kiskutyát vesz - tájékozódni kell, mi a kutya igénye és ennek megfelelően választani. A legtöbb kutyás könyv sajnos nem tér ki erre, inkább a marmagasságra, szőrszínre, pedig a kutyások zöme társnak veszi az állatot, nem kiállítási tárgynak.
Itt egy link, ami segíthet a választásban:
animal.discovery.com/breedselector/dogselector.do
sose volt lakáskutyám, így a szobatisztaságra nevelés is kimaradt, sose tudtam, hogy kell - viszont tetszik az újságpapíros megoldás.
Az igaz, hogy a kutya/macskaszőr tartós belélegzése allergiát okozhat?
Nehéz kérdés, én sem tudtam, most néztem utána. Szóval alapjában véve nem, az allergia genetikai eredetű. De egyrészt létezik az allergiás szintváltás, ami azt jelenti, hogy az illető egy ideig valamilyen dologra volt allergiás, és egy idő után másra lesz. Hogy mire vált, azt okozhatja esetleg a sok "talákozás", de ez nem bizonyított. A túlzott antibiotikum használat, és a kisgyermekkorban adott nem megfelelő élelmiszerek is okozhatnak allergiát. Egyébként nem magára a kutya-, macskaszőrre vagyunk allergiásak, hanem a nyálukra, amit ugye tisztálkodásor szétkennek a szőrükön, és az megszáradva a légutakba jut. Ja, és nincs hypoallergén kutya/macska.
szerintem azért ha kertben van tartva akkor is jó, ha mindig egy helyen végzi a dolgát, bár erre még sose sikerült egy kutyámat se megtanítanom. :)
Igen, általában maguktól is egy helyre rakják, általában távol a "forgalmas" helyektől.
hatlábbal értek egyet allergia-ügyben.
régebben allergiás voltam a kutyákra-a közelségükre, egy fél óra után már nem láttam, viszketet az orrom, szemem, torkom és el kellett az állat közeléből menekülnöm... aztán egyszer beültem egy barátomék autójába, és elmentünk kirándulni. a kutyájuk hátul ült, az ölembe hajtotta a fejét. egy óra múlva mondtam, hogy ja én egyébként allergiás vagyok a kutyára, mire a haverom hátrafordul, végignézett rajtunk és mondta: Már nem.
azóta semmi gond, boldog kutyatulajdonos vagyok !!! /leszámitva a székláb-rágást:) /
a macskákkal ugyanez volt a helyzet. hetekig rosszul voltam a közelükben,ha megsimogattam egyet, még a karom is csupa vörös lett és viszketett, és ez szinte észrevétlenül elmút idővel!
Nekem Labim van, a konyhába meg az előszobába bejöhet és van egy nagy kert is neki, de mindig ott van ahol én vagyok. Pl nyírom a füvet a nagy melegben akkor se megy be hűsölni hanem ott eszi a fene láb alatt :) szóval nem feltétlenül azt igényli hogy bent legyen aki nem engedi be nem tesz semmi rosszat, ha gyakran foglalkozik kutyával. Ja és a kinti kutyákat is el kell vinni sétálni, úszni, idegen kutyákkal találkozni stb Akkor lesz kiegyensúlyozott ha nem ingerszegény környezetben él.
A szobatisztaságra szoktatási technika megszívlelendőnek hangzik, köszönöm, hogy közzétetted!
hali azt szeretném kérdezni töletek, hogy a barátnömnek allergiája van(kutya 3*, macsek 1*), be lehet igy vállalni vmeiket?
hallottam hogy obamáék portugál vizi kutyát vettek alleergiás gyerekek mellé, mert h az hypoallergén?vagy a szibériai macska?baromság?
Szia!

Alapvetően baromság, nincs hypoallergén állat, bár soka szerint van benne valami.
Kutyafajtákból azonban a szőrtelen kutyák (ebenci.blog.hu/2009/01/19/tarasagi_kutyak_3) vagy a terrierek (ebenci.blog.hu/2009/02/11/terrierek)alkalmasak lehetnek, az előbbiek azért, mert ugye sokkal kevesebb a szőrük, az utóbbiak pedig azért, mert állandóan trimmelni kell őket, ami azt jelenti, hogy az elhalt és amúgy is kieső szőrszálakat folyamatosan eltávoltják.

Macskákban sajna nem vagyok otthon, de gondolom a szőrtelen (Szfinx asszem) ott is jó.
Sziasztok!
Nem sikerült még rájönnöm,hogyan tudnék a kutyafajtákhoz írni kommentet...és nem ide....:-/
Valaki súgna nekem? :-)
Tulajdonképpen csak azt szerettem volna hozzáfűzni,hogy a Hannoveri vérebnek nem sok köze van a vizslákhoz!!!!És főleg nem azokból alakultak ki!!! Ezt jó lenne kijavítani a leírásban.
Köszi:-) Noé
sziasztok. nagyon ötletesnek találtam ezt a bejegyzést. tetszett az újságpapíros ötlet. és a "kakilj" vezényszó.
a mi kutyusunk a "pisi"-re hallgat :) de ez a kis és nagydologra is bevált. ha mondjuk neki elmegy elvégzi a dolgát, utána nagy dicséret, és már mehet is a játék :)
nbettus: köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy nektek működik a módszer!

von Harga: annyi köze van a vérebnek a vizslákhoz, hogy mindketten egy közös, kinézetében és használati módjában vizslához hasonló típusból alakultak ki. Sokan mondják, hogy ehhez a típushoz a mai Olasz Vizsla áll a legközelebb, ami hihetőnek is hangzik a fajta kinézetét és vadászási módját ismervén.
Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.most már két és féléve vannak nálunk aranyosak, okosak ,de a szobatisztaság nem erősségük,kertes házban lakunk elég sokat kint vannak, de mégis sokszor bepisilnek,vagy bekakilnak. szívesen meghallgatnák egy-két jo ötletet hogyan lehetne öket erröl leszoktatni.
süti beállítások módosítása