Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Whippet (FCI: 162)

2009.08.01. 18:39 :: hatláb

 A whippet majdnem a legkisebb agárfajta, de mindenképpen a legkisebb, agárként is használt agárfajta. Mondanom sem kell, hogy a maga méretében a leggyorsabb kutya.

Tulajdonképpen az Angol agár kicsinyített mása, mind temperamentumban, mint kialakulásában igen hasonlít nagytestvérére.

Az 1788-a Encyclopedia Brittanicában még nincs említés a fajtáról, agár-típusként ott van az Angol agár, és egy ma már ismeretlen, de a modern Kis olasz agárra nagyon haonlító kutya, a Török meztelenkutya.

 Whippet Anglia északi részén alakulhatott ki angol agár, és helyi terrierek keresztezésével, cél egy nyúlra biztosan vadászó, és egyéb játékos agárversenyeken bevethető kutya kialakítása volt. (Azonban többek szerint már az ókori világban is léteztek az akkori agarak kisebb változatai.) Leginkább a Liverpool és Manchester környéki gyári munkások, és egyéb városi szegényebb rétegeknek volt ilyen "gazdaságos" agaruk, hiszen  néha a nyúlhús beszerzésén túl, a szórakozást is jelentette. Ezek miatt nevezték a Whipettet szegény ember agarának, vagy szegény ember versenylovának is. Először 1891-ben ismerte el az angol kennel klub. Ma azonban a kiállításokon az agarak közül a legnépszerűbb, (nálunk a magyar agár vezeti a listát), hiszen "agarasan" néz ki, azonban egy kicsivel kisebb a vadászösztöne, és ragaszkodóbb is nagyobb testvéreinél, ami ideális családi kutyává is teszi őkelmét.

47-51 cm marmagasságúak, és 11-18 kilósak általában, a versenyagarak ennél 3-5 cm-rel magasabbak is lehetnek. Mivel a szín nem számít egy whippet megítélésében, ezért az évek során szinte az összes elképzelhető színváltozatban kialakultak a tigriscsíkostól kezdve a fekete-cser-ig. Pöttyös még nincs, izgalommal várjuk! 

Őrző-védő kutyának nem igazán alkalmasak, mert noha ugatnak, ha idegen közeledik, de inébb csak "játszásiból". Szinte minden sportra akalmasak, obedience, agility, flyball, de természetesen a coursing és egyéb agárversenyek állnak hozzájuk a legközelebb. 

Egészségi problémáik nem nagyon vannak, azonban testük alacsony testzsír-százaléka miatt vigyázni kell náluk az altatással.

3 komment

Címkék: angol agár 10. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr341196313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tenk ju veri mács. :)
Ahhhh
whipppppppppettttttttttt!

Na, ő a másik nagy kedvenc. Igazi ágybamacska egyébként.
süti beállítások módosítása