Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Terrierek 1.

2009.02.11. 12:06 :: hatláb

 A kutyatársadalom egyik legforróvérűbb csoportjáról lesz most szó, a terrierekről. Általában kisebb termetű kutyák, hiszen a föld alatt rejtőző állatok elfogására lettek kitenyésztve (innen a nevük, terrier, mint terra, azaz föld). Többségük kicsi, mokány, erős csontozatú kutya, aki bátroságban, harci kedvben és játékosságban fölveszi a versenyt bármely más kutyafajtával. A vadászkutyák sorozatban összefoglalóan írtam a terrierek fajtacsoportjáról (FCI besorolás szerint ez a 3.), de most egy kicsit részletesebben fogok foglalkozni velük. Az FCI fajtatípusok besorolását  vettem alapul, ami ebben az esetben leginkább méret szerint csoportosítja a terriereket. Így megkülönböztethetünk magas, alacsony és törpe méretű, valamint bull típusú terriereket.

1. Magas (hosszúlábú) terrierek

Mint a nevük is mutatja, ide a magasabb terrierfajták tartoznak, így a legnagyobb terrierként számon tartott Airdeale terrier (képen). Ugyan az Orosz fekete terrier még az airdeale-nél is nagyobb, ám nem teljesen terrier, hiszen már a kezdetektől örző-védő és rendőrkutyaként használták, bár igaz, hogy az airdeale az ősei között van. Személyes kedvencem az Ír terrier, mely egy elegánsabb megjelenésű, mégis kevésbé népszerű terrier. Létezik még a Welsh terrier, mely gyakorlatilag az airdeale kicsinyített mása (mint ahogyan Wales is Anglia kistestvére), természetesen az elmaradhatatlan foxterrier, sima- és drótszőrű. Mellesleg a sima szőrű foxterrrier az "eredeti" változat, hona manapság a drótos foxik jelentik sokaknak a fajtát. Gyakorlatilag az összes (nagy) terrier a Brit szigetekről származik, a fentieken kívül még létezik a valószínűsíthetően bárány ősökkel is rendelkező Bedlington terrier, ami inkább ölebként használatos manapság, az észak-angol tóvidékről származó Lakeland terrier, a Skócia és anglia hatrán kialakult és a közelmúltban majdnem kihalt Border terrier, a Manchesterből érkezett Manchester terrier, és a John Russel lelkész által kialakított fajta hosszúlábú változata, a Parson Russel terrier. A szomszédos Írország sem csak az Ír terriereket adta a világnak, ott van még a szalmaszínű Soft Coated Wheaten terrier, a Kerry megyéből származó érdekesen kék színű Kerry Blue terrier, és a Glen of Imaal ír megyben kialakult terrier, melynek neve -meglepetés- Glen of Imaal terrier. Mondjuk ez utóbbi nem igazán magas terrier, nem tudom miért ide sorolták be. Úgy, ahogy a szintén ebben az alszekcióban található német Jagdterrier sem igazán nagydarab, noha termszetesen a temperamentuma fölveszi a versenyt a nagyokéval. Ezeken kívül még érdekes módon Brazília a hazája egy magas terriernek, a Brazil terriernek, ez azonban fiatal fajta, a XIX: században beozott Jack Russel terrierek (ők a Parson Russel terrierek "kistestvérei"), Törpe pincserek és nagyméretű csivavák keresztezéséből jöhetett létre. Hazájában nagyon népszerű, ugyanakkor külföldön nemigen ismerik.

 Folytatás itt.

5 komment

Címkék: brazil brit ír német angol terrier 3. fajtacsoport vadászkutyák welszi

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr41825479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jó írás, köszönöm ): Yorkie a kedvenc :)
Köszi az írást! Pár dolgot szeretnék pontosítani. Az elterjedt elnevezés az hosszúlábú (illetve a későbbiekre nézve rövidlábú, toy és bulltípusú). A magas félrevezető, pl ahogy te is írtad a jagdterrier esetében, mert bár kicsi kutya de a lába mégis hosszú. Pont emiatt a Jack Russell terrier (az írással ellentétben) rövidlábú terrier, míg a Parson (helyesen) hosszúlábú. :-D A Jack Russell pedig Európában is nagyon népszerű.
Én is gondolkoztam a magas és a hosszúlábú elnevezés között, mert a magyar használatban a hosszúlábú az elterjeddt, de franciául (FCI hivatalos nyelve) "grand- et moyenne- taille terriers", ami nagyjából a "nagy- sé közepes méretű terrierek"-nek felel meg. Angolul is a szekció neve Large and medium-sized Terriers.

Úgy tudom, régebben a Jack Russelek oltak a népszerűbbek, de mára már átvettték a Parsonok a vezetést, de ebben nem vagyok biztos.
A Brazil terrierre értettem, hogy nálunk nem népszerű, nem a Jack Russelre, de lehet, hogy félreérthető voltam.
@hatláb:

OK, akkor ezt én értettem félre. A brazil terrier tényleg nem különösebben ismert :-D
süti beállítások módosítása