Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Pitbull?

2008.09.27. 18:47 :: hatláb

Akár egy kulcsszó, úgy hangzik.

 A pitbull öl, a pitbulltól félni kell a gyerekeknek, a pitbull veszélyesebb, mint az M0 hétfő reggel, szóval ez a kutya egy élő fegyver, a nagybetűs FENEVAD. Nem is lehet Magyarországon tenyészteni. Mert a génjeiben hordozza az agressziót. Ha egy kis tacsi őrjöng, amikor a közelébe érünk, az nem baj, de ha egy ilyen kutya szájkosár nélkül sétál az utcán, az már a közrend komoly megsértése. Milyen szerencse, hogy legalább ez utóbbi nincsen törvényileg szabályozva.

 

Természetesen ez nem így van, noha nyilvánvalóan nagy különbség van egyik és másik fajta vérmérséklete között, nem lehet beskatulyázni őket. (Bár az olyan ember, akinek a másik emberrel szemben előítéletei vannak, miért várhatnánk el, hogy egy bizonyos kutyafajtával szemben ne legyenek?)

A kutyák vele született tulajdonságairól majd később, most azonban egy másik fontos "pitbullos" félreértésre figyelmeztetnék mindenkit:

A Pitbull hivatalos neve: Amerikai Pit Bullterrier. Az Amerika szó nem szorul magyarázatra, A terrierről már írtam, a bull, pedig a bulldogból, azaz a bikaharapó- és gladiátorkutya típusból ered. A pit szó pedig a viadalokra használt földbeásott verem, vagy palánkkal lekerített térség angol neve.

Nagyon sokan összekeverik a fajtát az Amerikai Staffordshire Terrierrel, ahol a Staffordshire egy angliai területre utal. A két fajta nemcsak küllemében, de származásában is hasonló, inkább azt kell mondani, hogy a pitből lett a staffordshire. Eredetileg az angliai staffordshire megyében alakultak ki az úgynevezett bullterrierek, melyek az akkor népszerű kutyaviadalokon jobbnak bizonyultak a lomhább bulldogoknál. A bulldogok és terrierek keresztezéséből kialakított kutyá népszerűségének idejére esik az angol szegényebb rétegek Amerikába történő kivándorlása, és az emberek természetesen magukkal vitték bullterrierjeiket.

 Itt válik el a James Hinks nevéhez fűzdő Bullterrier tenyésztése, melyet ez idő után (A XVIII. században járunk) kiállítási kutyaként, illetve kedvencként tenyésztettek tovább. Sajnos a Bullterriert is nagyon sok kocakutyás összekeveri a Pit Bullterrierrel. Ezt a fajtát már majdnem két évszázada nem használják kutyaviadalokra. Tehát még annyi közük sincs a "fenevadsághoz", mint a piteknek.

 

 

 

A másik "ágon" maradtak azok a kutyák, amikkel tovább harcoltak. ezek voltak az úgynevezett Pit Dogok, mivel azt az elkerített részt, ahol a kutyaviadal zajlott, pitnek nevezték. Ezek a kutyák testesítették meg a tökéletes harcikutyát a legjobb méretarányokkal. Az AKC a kutyafajta kétes múltja miatt nem akarta fölvenni a pit dogokat a szervezetébe, ezért azok a tenyésztők, akik felismerték a kutyák harcon kívüli értékeit, megalapították a United Kennel Clubot, az UKC-t, ami Amerikai pit bullterrierként törzskönyvezte a kutyákat. Eközben 1878-ban betiltották az USA-ban a kutyaviadalokat. Azonban még mindig voltak olyanok, akik harcra tenyésztették a pitbullokat, ezért ők is megalapították a saját szervezetüket, az American Dogbreeders Association-t, ahol szintén Amerikai pit bullterrierként kerültek a kutyák törzskönyvezésre, ebből sok vita és félreértés származott. (Természetesen manapság az ABDA-s pitek is nagyrészt munkakutyák és kedvencek, nem harcolnak velük). 

Itt kezdett elkülönülni a pitbullok "harci" és "munkakutya" típusa. Eközben az AKC is felismerte a konszolidálódó tenyésztők jelentőségét, és fölvette a fajtát, ám az elkülönülés jegyében a kutyákat Amerikai Staffordshire terrierként regisztrálta. Ám később a megmarat Pit bullterrier tenyésztők egy része is kezdte felemelni szavát az illegálisan megrendezett kutyaviadalokkal szemben, ezért ők is alakítottak egy szervezetet, az American Dog Owners Associationt. Sajtótájékoztatóikkal, akcióikkal, különböző megmozdulásaikkal sikerült elérniük, hogy néhány szervezőt, résztvevőt letartóztassanak, elítéljenek. Azonban hazánkban ez pont az ellenkezőjére fordult, a csekély szociális érzékkel rendelkező néprétegek figyelme növekedett meg a fajta iránt. Nemsokára az összes pitet egy kalap alá véve, megtiltották a tenyésztését Magyarországon. Az FCI csak az Amerikai staffordshre terriert ismeri el, mert ezeknek a kutyáknak a küllemre való tenyésztés miatt sokkal egységesebb a karakterük, míg a pitbullok elsősorban teljesítményre való szelektálása során többféle típus és méretváltozat alakult ki.

5 komment

Címkék: bullterrier pitbull terrier harcikutya 3. fajtacsoport staffordshire terrier bull típusú terrier

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr27664887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor most ha nagyfiú akarok lenni és kell valami izmos, kik*rtnagy kutya a kertbe az alojevera virágágyas és a BMW-k közé, akkor mostan jó ha pitbullterriert veszek vagy menjek inkább biztosra a rottweilerrel?
nekem staff van. beillene egy méhtelepre zúzógépnek, mert tör zúz a vasat megeszi, de ha kell eljátszik a pelenkás gyerekkel is
a stafford az putbill, ezt már sokan mondták az enyémre is, nembaj, cserébe megölte őket :)
Hat pitbullt ismerek. Egyik sem támadt soha.
Hatból egy volt csak morgós természet.
Őrzi a házat, de rettentően unatkozik.

Sokkal mozgékonyabb, mint a roti. Szenved, ha bambulni kell és szökik, meg rosszalkodik. Kirágja magát és csavarog.
Rotweiler jól elvan, ha nem játszanak vele, akkor is. A városi pitbullok előbb-utóbb megesznek egy-két szembejövő kutyust és amikor ki kell fizetni a műtétek számláit, akkor általában elviszik őket vidékre.
Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, keres, kapar, futkározik a kertben. Rendszeresen futtatom kerékpár mellett, mert az ő tempóját képtelenség tartani. :)
Súlyhúzó edzéseket is szoktam vele csinálni. Hámmal a kb 1300 kilós Ignist simán elhúzza. Brutális ereje mellett azonban rendkívül szelíd, játékos, és még soha semmilyen attrocitás nem volt. Futtatás közben is leginkább csak kóbor korcsok szoktak elkezdeni üldözni minket, de néhány méteres sprint után ők is feladják :D
Imádom! :)
süti beállítások módosítása