Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Elo®

2008.10.16. 00:03 :: hatláb

Ma nagyon érdekes dolog történt velem. Láttam Egy Elo®-t! Nagyon ritka fajta, bár igaz, hogy német eredetű, és én épp Németországban vagyok, de nem gondoltam volna. Ezért kapva kaptam az alkalmon, és egy kicsit utánanéztem:

 Mondhatnánk, hogy napjaink legfiatalabb kutyafajtája. Kinézetének egységességét tekintve nem is nevezhető fajtának, de mivel szabályozott program keretein belül igyekeznek kialakítani egy egy belső tulajdonságaikban egységes "populációt" már körülbelül 20 éve, ezért én mégis azok táborát erősítem, akik fajtának tekintik az Elo®-t. Mellesleg tényleg le van védetve a neve! 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ennek az FCI által nem elsimert kutyafajtának a tenyésztését csak 1987-ben kezdték el. A 16 kutyából álló tenyészbázisnak 4 évig még a génkészletét is elemezték, így haladtak előre a tenyészcél megvalósításában. Tökéletes családi kutya, mindennemű betegség és vérmérsékleti probléma nélkül, a kinézet nem számít. Létezik kis- és nagyméretben, hosszú- és szállkásszőrben. Az alapítók, Martina és Heinz Szobres, nem akarták a küllemi tenyésztést folytatni, inkább a karakter szerint akartak egy fajtát kitenyészteni. Egyetlen küllembéli tulajdonság volt a fontos: a hosszú és puha szőr, amit jól lehet símogatni. A neve a három "ős" neveiből jön. Eurasier, Bobtail, Chow-chow. Mondjuk kicsit nyakatekert indoklás, de ez van. Az Elo-projekthez alakult egy szervezet is, németül a nevük :Elo® Zucht- und Forschungsgemeinschaft e.V. (magyarul szabadon: Bejegyzett Elo® tenyésztő- és kutatóegyesület). Egy idő után elég stabil lett a kutyák génállománya ahhoz, hogy a tulajdonságaikat stabilan átörökíthesség az utódaikra, így elkezdődhetett a valósi értelemben vett zárt tenyésztés, több tenysztővel. A mai Elo populáció végül százalékos arányban főleg következő fajtákból áll: Eurázsiai 48%, Csau-csau 23% ,Bobtail 10%, valamint a Kis Elo® kialakításához egy kis Japán spicc és Pekingi palotakutya. A "családi kutyaság" mellett terápiás kutyaként is nagyra értékelik. Csak azok a kutyák nevezhetők Elo-nak, amiknek a tenyésztőit az Elo tenyésztői szervezet a tagjai közé sorol.

Természetesen nagyon barátságos, gyerekekkel különlegesen kedves kutyák, híján vannak bármiféle agressziónak és vadászösztönnek. Mindezek mellett játékos, és jól kijön a fajtársaival is. Tényleg eszményi kutya egy mai háztartásba. Mondjuk lehet, hogy néhányan nem akarnak egy túl könnyen kezelhető társat, estleg inkább olyan kutyát, akivel nehezebb bánni, mivel szabad akarata van, így nagyobb kihívás a nevelése. Persze egy Elo-nak is van szabad akarata, csak azt feltétlenül a gazdája akarata alá rendeli.

 

 

1 komment

Címkék: német spicc nem elismert

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr67712113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na, még sok-sok ilyen posztot kutyafajtákról!! Nagyon érdekeseket írsz :)
süti beállítások módosítása