Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Kaukázusi Juhászutya (FCI: 328)

2008.11.16. 12:32 :: hatláb

Oroszul Kavkazskaïa Ovtcharka. A közép-ázsiai Juhászkuyával együtt mondhatni a legfélelmetesebb kutyák, mindketten a hegyikutyák közé tartoznak. Ők azok, aki nem valók lakásba, de még városi kertbe sem. Az ő hazájuk az ázsiai sztyepp, ahol csak a pásztorok a nyájjal és a vadállatok járnak. A Kaukázusi juhászkutya feladata össze sem hasonlítható mondjuk a mi kedvelt pásztorkutyánk, a puli munkájával. A komondorhoz hasonlóan nem a nyáj körül futottak, terelték azt, hanem megküzdöttek a nyájat megtámadó farkasokkal, medvékkel, emberekkel. Nem a játékra lettek kitenyésztve, hanem a védelemre és a végsőkig tartó harcra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen nem kell azt gondolni, hogy valamiféle vadállatok lennének. Ezek a kutyák sem támadnak ok nélkül, nem esznek embert, nem megbízhatatlanok, csak nem valók akárki kezébe. Következetes nevelést és sok-sok szocializációt igényelnek. Mondjuk minden kutyafajta ezt igényelné, csak ha egy Kau nem kapja meg a megfelelő nevelést, akkor az nagyobb baj, mintha egy csivava lenne neveletlen.

Viszont ha értő kezekbe kerül, tökéletes őrzőkutya válhat belőle. Kitartása, állhatatossága és tűrőképessége legendás, nagyon nyugodt kutya, nem fitogtatja az erejét. emiatt nehéz is vele a kutyakiképzésnél, mivel a művi helyzeteket azonnal fölismeri, és ilyenkor nem ugrándozik a gazda+kiképző kénye-kedvére. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, de a gazdája és annak családja iránt az életét is föláldozza. Ehez azonban tényleg kemény kézzel kell nevelni. Természetesen itt egyátalán nem a verésre gondolok. A hangsúly, mint minden fajtánál, itt is a következetességen múlik. Amit nem lehet neki megtenni, azt ne engedjük meg neki soha, a rangsorral kapcsolatos "keménykedéseit" pedig keményen meg kell torolni.

Masszív felépítésű, mégis könnyed mozgású kutya. Vastag aljszőrzete védi a hidegtől, melegtől és a medvék fogaitól. A fagyot ugyanúgy bírja, ahogy a nagy meleget is, hiszen a Kaukázus lábánál sok viszontagságot kellett elviselnie. Alapvetően kétféle változata létezik, a hegyi típus masszívabb, hosszú szőrű, a sztyeppén élő egyedek könnyedebbek, gyakran rövidszőrűek.

3 komment

Címkék: ázsiai orosz molosszus 2. fajtacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr22761409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van egy két hónapos Kaukázusi kan kiskutyám. Nagyon édes tud lenni, de a problémám az,hogy támad engem. Persze játékból,amit én nem tudok díjazni, mivel harap,körbeugrál, hogy ilyenkor még menekülni sem tudok. Mit tegyek? Amíg símogatom, addig nem csinálja, de utána még elmenni sem merek, mert rögtön kapkod a lábam, kezem után. Szóval, félek ilyenkor tőle.
Megverni nem akarom, erélyes rászólásnál sem hagyja abba. Tanácsot kérek. SOS!
Mi úgy szoktuk ilyenkor, hogy megfogjuk a kutya grabancát, és lerántjuk a földre, majd rátérdelükn a nyakára, és úgy szidjuk le. De utána rögtön megdícsérjük. Vagy, ha ezt nem mered/nem bírod mert nehéz, akkor lehet, hogy pórázt és nyakörvet raksz rá, majd amikor kapokod, elkezded a póráznál fogva körbe-körbe pörgetni, amíg nem éri a lába a földet. Persze vigyázz, meg ne fojtsd, de ennek amúgy sincsen reális veszélye. Körbepörgetni pedig egy 40 kilós kutyát is lehet. A kaukázusival amúgy erélyesen kell bánni, de természetesen _mindig_ szeretettel. Azaz sohasem dühből szidd le, de erélyesen. Remélem tudtam segíten!
Szia, hát...ha félsz egy nyolc hetes kiskutyától, akkor azt hiszem nagyon rosszul választottál fajtát. Mihez fogsz kezdeni ha majd kamasz korában megpróbálja átvenni a falkavezér helyét (főleg, hogy kan)...

Az előző Hozzászóló jó tanácsot adott, remélem sikerül így elérd amit szeretnél (kicsit félve gondolok rá, hogy mi lesz a kutya sorsa ha esetleg egy évesen majd Rád morog).

Nekem komondorom van, ő se könnyű eset, de maximálisan megbízom benne, engem sosem bántana...
süti beállítások módosítása