Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Chinook (FCI: nem elismert)

2009.07.22. 07:45 :: hatláb

Az egyik legritkább kutyafajta, szánhúzó kutya, de retrieveres kinézetű. Egy  birka spicc,juhászkutyabőrben.

 

 

A Chinook viszonylag fiatal fajta, Arthur Walden amerikai tenyésztő hozta létre, egy hatamas erejű szánhúzó kutyát akat kitenyészteni. A fajta kialakításához Eszkimókutyát, rövid szőrű Bernáthegyit és Malinois-t használt. Walden kedvenc kutyáját hívták Chinook-nak, innen a fajta neve.

Sajnos nagyon ritka fajta, egyedszáma napjainkban nem éri el a kétszázat sem. A chinook igazi spiccként folyamatosan dolgozna, különösen, ha szánhúzásról van szó. Erős, magabiztos jellem, határozott nevelést igényel kölyökkortól kezdve, hogy ne verekedjen össze a szánhúzó csapat többi tagjával. A tenyésztői szerint kiváló házőrző, bár egyes példányok hajlamosak az önfejűségre. Szívósságát széles mellkasának, vastag, erős lábainak és ellenálló szőrzetének is köszönheti. Füle rendszerit lelóg, de vannak álló fülű egyedek is, akik így jobban hasonlítanak a spicc elődökre. Nem küllemre tenyésztették, hanem "munkára", így a kinézete nagyon változatos.

 Ma már nemigen használják szánhúzásra, mert a versenyeken inkább kevésbé szívós, de gyorsabb kutyákat használnak, küllemét tekintve pedig nem olyan feltűnő, mint mondjuk a husky, ezért hobbykutyának sem népszerű, sajnos. Ja, és nem szabad összekeverni a nevét a Boeing márkájú CH-47 típusú kétpropelleres katonai helikopterrel :)

2 komment

Címkék: amerikai nem elismert szánhúzó

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr421172128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hm, neked megvolt a szinák-veress világ kutyái? Sok kutya ott festményen volt ábrázolva, de a net segítségével találtam fotókat róluk, a chinookról asszem pont volt fotó...de volt valami kopó amiről csak festmény volt, de itt a neten láttam képet. :)
Jaja, megvan, sőt pont beletrafáltál, nézd meg a Mudis szócikket :)

Igen, sajna sok csak festményen van ott ábrázolva, de a neten minden fajtáról van kép.
süti beállítások módosítása