Ebenci Klopédia

Kutyák a világ minden tájáról, fajták, sportok, mert kutya nélkül lehet élni, de minek. UPDATE: egy EP gyakornok 5 hónapja Brüsszelben

innen jöttök ti

Friss hús

  • Melech Haolam: A Melech Ha'olam FCI kennelben Budapesten várható alom 2020 végén. Két saheli azawakhot importálta... (2020.04.14. 08:11) Azawakh (FCI: 307) - az anorexiás kutya
  • Józsefné Nelli Bajj: Üdvözlök minden kutya tulajdonost,két kutyánk van, fehér lány és egy fekete fiú törpe uszkárok.mos... (2013.01.18. 17:48) Kutyanevelés - első napok az új otthonban
  • konaking: nekem is van, és nem bántam meg, csodálatos fajta. (2012.12.28. 08:40) Mudi (FCI: 238)
  • tandy96: Nagyon jó :) (2012.04.09. 10:46) Németjuhász rokonság I.
  • FeP: Nekem is amstaffom van, és borzasztóan szeretem. Hihetetlen mozgásigénye van, állandóan megy, kere... (2011.10.31. 16:23) Pitbull?

Öreg kutya, nem vén kutya

Iratkozz föl!

Kuvasz (FCI: 50)

2009.03.15. 18:58 :: hatláb

A magyar kutyafajták sorozat következő részében a Komondor mellett méltatlanul kevés reflektorfényt kapó, de ugyanolyan értékes kutyáról, a Kuvaszról lesz szó.

Valószínűleg -mint az egyik legősibb magyar kutyafajta a Pulival, a Komondorral, a Magyar Agárral és a Magyar Vizslával együtt - ez a fajta is a honfoglló őseinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. A vándorló magyarok, és egyéb ázsiai törzsek terelőkutyaként, és vadászkutyaként, őrzőkutyaként is használták. Észak-Irak területéről már az időszámításunk előtti 7. évezredből származnak olyan csontleletek, amelyek erőteljes felépítésű, a kuvaszhoz hasonló pásztorkutyák akkori létezésére utalnak. A kutyák életmódja a vándorló törzsekéhez hasonlóan rendkívül kemény volt, a sikeres túlélés szilárd szervezetet, keménységet és valószínűleg vadságot követelt. Az európai középkor kezdetén, az V. században az ősmagyarság az erdős övezetből a füves pusztákra húzódott. Az ott élő török pásztornépek állattenyésztési szokásai hatással voltak az ősmagyarok állattenyésztésére. Kialakult a félnomád jellegű pásztorkodás, és megkezdődött a törzsek vándorlása. A kuvasz kialakulása szempontjából tehát a honfoglaló magyarság mintegy tízmilliós állatállományát kísérő, nagytestű, minden bizonnyal jelentős egyedszámú őrző kutyáknak meghatározó szerepük lehetett. Később, a feudális társadalom kialakulása idején a vagyoni tagozódás folytán elszegényedő réteg is gyakorta dézsmálta a gazdagságot jelentő jószágállományt. A nagytestű pásztor ebeknek ekkor tehát jelentős szerep juthatott a tolvajok, rablók elleni védekezésben. A mai kutatók álláspontja szerint a kuvasz őstörténeti alakulására hatással lehettek a keleti eredetű nomád népek kutyái is.

A honfoglalást követően letelepedő besenyők, böszörmények és káliz népcsoportok szintén hoztak magukkal nagytestű őrző kutyákat, amelyek minden bizonnyal hatottak a már itt lévő populációra.  A tatárjárást követően (1241-1242), a XIII. század végén az állattenyésztés újra megerősödött. A IV. Béla által betelepített mintegy 40.000 kun család jelentős gazdasági és kulturális erőt képviselt, ezen kívül új állatfajtákat is meghonosított hazánk területén. A szürke marha őse és minden bizonnyal egy komondorszerű kutya is ekkor kerülhetett a Kárpát-medencébe, a Kaukázus északi részén élt, alánoktól származó jászoknak pedig biztosan voltak a kuvaszhoz hasonló kutyáik, amelyek keveredtek a már itt élőkkel. 

Corvin Mátyás vélhetően felkarolta a fajta tenyésztését, a kuvaszt ebben az időszakban, a XV. században a pásztorkodás mellett hajtóvadászatokon is alkalmazták. A Mátyás uralkodása korában fellendülő marhakereskedelem ugyancsak kedvezett a kuvasz népszerűségének. A hajdúk a nagy állattenyésztő körzetekből, elsősorban az Alföldről széles hajcsárutakon terelték Buda felé a csordákat, napi 20-25 km-t tettek meg, Bécsig egy hónapig tartott az útjuk.

A századforduló időszakában a magyar kutyafajták tenyésztése iránt fokozódott az érdeklődés. A kuvasz első fajtaleírása 1905-ből származik, és Buzzi Géza nevéhez fűződik. Ebben az időben tisztázódott a kuvasz és a komondor közötti különbség heves indulatokat kiváltó vitája, és megindult a rendszeres tenyésztés. Erdély és Felvidék elcsatolásával azonban a legjobb minőségű kuvasz tenyészállomány Magyarország határain kívülre került.

 Nagytestű, bátor, kitűnő őrző-védő fajta. Idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlan, általában egygazdás. Fiatal korában könnyen nevelhető, kétéves kor felett már nehezen idomul. 

Feje rendkívül nemes, számos fajtabélyeget hordoz. Fehér színű, enyhén hullámos lefutású szőrzete szép és könynyen ápolható, különleges kezelést nem igényel. A komondorral ellentétben a kuvasz nyáron leváltja szőrtakaróját.

 

forrás: http://www.mezohir.hu/2002-08/20.html

 

14 komment

Címkék: magyar juhászkutyák 1. fajtacsoport kuvasz

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenci.blog.hu/api/trackback/id/tr12939020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem Erdély és a Felvidék elcsatolása volt a legnagyobb probléma, hanem a világháborúk, amikor a tanyákat védő kutyákat egyszerűen lelőtték. Utána alig tudtak pár darabot összeszedni belőlük, hogy újrainduljon a tenyésztés egyetlen (!) tenyészetben. Ha a Gyapjúforgalmi Vállalat nem karolja fel a fajtát, hogy a telephelyeit velük őriztesse, ugyanúgy eltűnt volna, mint a - rendőrkutyának szánt - óriás vagy a törpe puli...
Kb. 30 évig mindig volt kuvasz kutyánk. Nagyon szerettem, mert alapvetően nyugodt természetű, jó szándékú fajta, határozott, nemes megjelenéssel. Az idegeneket tényleg nem csípte, ha felhergelték, vagy túl közel ment valaki a védett területhez, no akkor volt nemulass! Mindig volt mellettük egy kicsi "kísérőkutya", aki a piszkos munkát (figyelmeztető ugatások, macskák kergetése, stb.) elvégezte, ők csak a komolyabb projekteket menedzselték le. Persze a babért mindig - az utcára is kiszökő, és a kutyatársadalmat a fejleményekről hangos ugatással tájékoztató - segédek aratták le...
Még annyit, hogy szigorúan tilos láncon vagy lakásban tartani, az kínszenvedés nekik. Megvadulhatnak, és akkor nekimennek az embernek is. Nálunk nagy kertben, szabadon éltek, így sosem támadtak ránk. Idegent (a faterom főnöke volt...) is csak egyszer terített le, de erről ő tehet, minek somfordált be a védett területre? Érdekes, hogy befelé jövet nem bántotta, csak amikor kifelé ment, akkor ugrott rá a kb. 60-70(!) kilójával! Igen, ez a példány egy hatalmas szuka volt, kb. másfélszer nagyobb, mint a hímek. Nem is volt kölyke, féltek tőle az udvarlók...
Jut eszembe, a kuvaszaink között több országos bajnok is volt, az egyik nagymamája pedig világgyőztes is volt! Emlékszem, a versenyeken mindig fontos tényező volt a pigment színe, ha nem volt teljesen fekete a szájszélük ill. a talpuk, a bírók már csóválták is a fejüket.
Sajnos olyan kevés maradt belőlük, hogy a beltenyészet jelei mutatkoztak rajtuk, az ellenállóképességük csökkent, így nem nagyon bírták a különféle nyavajákat.
Bocsánat, helyesen: nyavalya.
nekünk is volt kuvaszunk, igaz, amit tibsi leirt --> láncon tartani tilos! Lakásban sem érdemes, mert igencsak igénytelen egy kutya, olyan értelemben, hogy pl hiába volt kutyaháza, sosem használta... nem feküdt még télen sem pl a rongyaira. Csak az olyan helyeket szerette, ahonnan mindent belátott (pl a kaput), és ahol nem lehetett sarokba szoritani.
Igazán hűséges, OKOS és szép kutya volt, tökéletes házörző és háziállat.
Érdekesség: édesapám úgy válaszotta ki az alomból a mi példányunkat, hogy az alom mellett leejtett egy nagy kulcscsomót. Az alom összes kutyája összerezzent és meghátráltak, de volt 1, amelyik odament, megszimatolta. Na ez a példány lett a miénk :).
Az alatt a 14 év alatt, amég élt, egy darab betörőnk nem volt... de még az roma késkészletedénykészletpaplanpárnastb árusok is messziről elkerülték a keritésünket :).
Ha valaki szeretne egy igazán magyar kutyafajtát, bátran merem ajánlani. Több könyv is elérhető szakirodalom gyanánt, érdemes lapozgatni, mert sokat megérthetünk viselkedéséből.
Kuvasz egy remek fajta, nekunk volt 13 evig:( Mi soha nem tartottuk lancon, es soha nem bantotta a csaladot, pedig kisgyerekkent eleg sokat cibaltam, es a kajat is siman kivettem a szajabol. Imadtam es o is minket, es remek hazorzo volt. En is hallottam lancon tartott vad kuvaszokrol. Sot olyat is hallottam hogy a gazdajatol elszakiott kuvasz belehalt ebbe:(
Gyönyörű ez a kutya, milyen jó hogy írsz róla!
Kisgyerekként az egyik srác Basa nevű kuvaszát nyúztuk, nagyon jól tűrte! Szánkó elé fogtuk, ment mint a a ...a az állat!
volt egy kuvaszunk 30 éve, amikor még kiscsopis voltam. a világ legszelídebb jószága volt, ráülhettem, bemászhattam az óljába, mégis, el kellett mennie a háztól, mert a nagymamám valahogy nem bízott benne, hogy az unokák körül sertepertél

személyesen természetesen semmire nem emlékszem, de azóta szeretnék egyszer kuvaszt. a kert már megvan hozzá, de most éppen egy imádnivaló rottweiler birtokolja :-)))
Én azt a nézetet osztom, hogy a kuvaszok a haszonállatokat, és a kis testű terelő kutyákat védelmezték a farkasokkal, medvékkel szemben. Erre a feladatra egy puli (bármilyen vértezet szerű is a bundája) nem alkalmas.
Gyerekeiteknek ajánlom a Basa c könyvet. Tuti, hogy kuvaszt szeretnének. Viszont igaz, hogy 2 éves kora után nem igazán nevelhető.
Én kölyökként vittem haza, olyan volt mint egy jeges maci, de ő Basa lett (a második lett Maci).Együtt nőt fel a fiammal és noha kan volt úgy védelmezte mint egy anya. Macska került a házhoz, morgott rá ,csak egyszer kellett mondani -nem szabad- attól kezdve nem egyszer az ölében melegedett a cica. Aki ilyet tart és megtanítja, hogy idegentől semmit nem fogadhat el, az biztonságban érezheti magát.
Nálunk is egyszer , a lányom kérésére befogtuk a szánkóba, megindult mindenki leesett alig lehetett megállítani.Hát nem egy szánhúzó típus. Házőrző, és aki hozzá jut így is tartsa. Ja és még egy .
Vagy ápolt kert vagy kutya./kuvaszra ez hatványozottan igaz, mert a meleg miatt, és neki mindig meleg van, mély gödröt ás/
tibsinek írom: egyáltalán nem igaz a Kuvaszról az, hogyha kötve agy lakásban van tartva megvadul, vagy az hogy öreg korában bekattan. A szüleim évek óta Kuvaszt tartottak, volt hogy láncon és a legjobb viselkedést tanusítottak minden családtag iránt. 13-15 éves korukban is ugyan olyan megbízhatóak mint fiatal korukban. Elegem van már az olyanokból akik ekkor nagy hülyeséget terjesztenek ezekről a nagyszerű kutyákról. NEM ismétlem NEM igazak ezek a SZÓBESZÉDEK!!!!
Nekünk a kutya az ágyban aludt, Ha nem engedtük be az ágyba addig nem hagyott aludni amíg be nem engedtem. Nem vadult meg.
Ne haragudjon meg senki de akikor ilyet átok eldurran az agyam.
Még hogy megvadul!!!
@tibsi: Szeretnélek megkérni ne terjessz ilyeneket a Kuvaszokról, ha nem ismered a fajtát tüzetesebben.
@Konie: 30 (harminc) évig volt kuvasz kutyánk, kicsit ismerem a fajtát. Az agyad meg ne durranjon el, mert nem ér annyit az egész. Üdv.: Tibsi
@tibsi: Bocs csak bepipulok ha ilyeneket látok ezekről a kedves állatokról. Nekünk csak 13 évig volt kuvaszunk de nem tapasztaltunk ilyet, sem az ismerőseink akik kuvaszt tartottak. Ugyan úgy viselkedtek mint a pl.: a tacskóink :D
süti beállítások módosítása